Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Kemal Bülbül, Aleviler olarak “barışa taraf” olduklarını açıkladı.

ABF Genel Sekreteri Kemal Bülbül ve Yönetim Kurulu üyeleri Adnan Özdemir, Hüseyin Yıldırım, Kazım Karakoç bugün Mülkiyeliler Birliği Salonu’nda sürece ilişkin basın toplantısı yaptı.

Toplantıda konuşan ABF Genel Sekreteri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Kemal Bülbül, “Alevilik öğretisi barışın kendisidir” diyerek, barış sürecine desteklerini dile getirdi.

Deyişlerin, nefeslerin, barışın, eşitliğin kardeşliğin ve dayanışmanın dile getiriliş ve haksızlığa karşı duruş olduğunu belirten Bülbül, böylesi insani, eşitlikçi ve doğacı inanca sahip bir toplumun barışa karşı durmasının düşünülemeyeceğini söyledi. Bülbül, Alevilerin barışa taraf olduklarını ve toplumsal barışı savunacaklarını ifade etti.

AYIPTIR, GÜNAHTIR, YAZIKTIR!

Bazı medya temsilcilerinin ve Alevileri barışa karşı durmakla suçlayan çevrelerin, tarih boyunca katliam, asimilasyon, sürgün ve baskılara maruz kalmış Alevilere yönelik “ikiyüzlü” tutumlarını kınadıklarını belirten Bülbül, “Ayıptır günahtır, yazıktır. Sizleri tarihle yüzleşmeye davet ediyoruz” dedi.

Dünyada, bölgede ve ülkede silahların sustuğu, eşitsizliklerin giderildiği, yaşamın ve doğanın korunduğu, sorunların diyalog yoluyla çözümlendiği demokratik bir ortamın oluşturulması gerektiğini ifade eden Bülbül, Alevi inancının mirasçıları olarak özlenen bu tabloyu sağlamanın öznesi konumunda olduklarını belirtti.

Alevilerin taleplerini sıralayan Bülbül, “Alevi inancının tanınması, Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi, dergahların ve vakıf mallarının iadesi, eğitim programlarının demokratikleşmesi ve zorunlu din derslerinin kaldırılması. Kürt halkının kimliğinin tanınarak demokratik taleplerinin kabul edilmesi ve anadilde eğitim ve kültürel haklarının verilmesi gerekiyor” dedi.

KİN VE DİYALOGSUZLUK DİLİ

Siyasi partilerin sorunların çözümünde daha çok kinin ve diyalogsuzluğun dilini kullandıklarını söyleyen Bülbül, AKP ve Başbakan Erdoğan’ı açılım politikalarını salt konuşma düzeyinde tutmakla eleştirdi.

“Tarihi ile yüzleşmekten kaçınan CHP, AKP karşıtlığından ve çatışmasından öteye gidemiyor” diyen Bülbül CHP’den barışta ve toplumsal sorunların çözümünde kapsayıcılık ve üretkenlik beklediklerini ifade etti.

MHP’nin imhaya dayalı, inkarcı ve ırkçı bir söyleme ağırlık verdiğini belirten Bülbül, bunun toplumda kin ve düşmanlığı beslemeye çalışmak olduğunu kaydetti.

“Kürt sorununun çözümünü hedefleyen BDP, toplumun diğer sorunlarının çözümüne yönelik politika üretmede sorumluluk almalıdır” diyen Bülbül, BDP’ye, “Alevi sorununa yönelik planlı, programlı çalışmalar göremedikleri” eleştirisi getirdi.

Türkiye’de barışı, adaleti, eşitliği, özgürlüğü birlikte kurmanın tarihi sorumlulukları olduğunu belirten Bülbül, “demokratik, laik, özgür, halkların kardeşliğine ve eşit yurttaşlığa dayalı bir Türkiye’yi birlikte hayata geçirelim” çağrısı yaptı. (Evrensel)