İzmir Foça’da PKK tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda hayatını kaybeden Er Özkan Ateşli'nin naaşı baba ocağına getirildi. Özkan Ateşli için ailesi, yakınları ve komşularından helallik alındı. Özkan Ateşli için cemevinde cenaze namazı kılındı.

 

İzmir Foça'da askeri servis aracının geçişi sırasında düzenlenen mayın saldırısında hayatını kaybeden Er Özkan Ateşli'nin naaşı ailesinin ikamet ettiği İstanbul Esenyurt Mehter Çeşme Mahallesi'ne getirildi.

 

Er Özkan Ateşli'nin ailesi, yakınları ve komşuları tabuta sarılarak ağladı. Evin önünde yapılan duaların ve helallik alınmasının ardından cenazesi, Haramidere Cemevi'ne götürüldü.

 

Cenaze namazını Cemevi'nde görevli dede kıldırdı.  Dua okunması sırasında cenaze namazını kıldıran cemevi dedesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Karacaahmet'teki cemeviyle ilgili yaptığı açıklamalara atıfta bulunurken şunları söyledi:

 

"Cemevleri de bir ibadet yeridir. Çünkü içinde Allah'ın Muhammed'in Ehl-i Beyt'in ismi zikredilir. Buralar ucube değil. Buralar cemevi. Tek bir Alevi kalana kadar buralar ibadethane olarak kalacaktır. Biz de kıyamete kadar ibadetimizi burada yapacağız. Yüce Allah ibadetinizi kabul eylesin."

 

Cemevi'nde cenaze namazı kılınan Er Özkan Ateşli'nin naaşı daha sonra askeri tören gerekçesiyle Ataköy 5. Kısım Camii'ne götürüldü.

 

“ALEVİLERİN DİRİSİNE DE ÖLÜSÜNE DE AİMİLASYON”

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu yaşananlarla ilgili gelişmeleri ve tepkisini twitter hesabından duyurdu ve Alevi asker için Cemevi yerine Camii'de tören düzenlenmesine tepki gösterdi ve ayrımcılık ve asimilasyonun ölünce de devam ettiğini vurguladı.

 

Kenanoğlu twetter hesabından şunları söyledi; “Cemevi Başkanıyla şimdi görüştüm, konuyla ilgili diğer canlarla görüştüm. Aile cenazelerinin Camiden yolcu edilmesini kesinlikle kabul etmediler, Askerlere bunu çok net söylediler, Resmi tören yapılacaksa Cemevi’nden yapılsın dediler, ama Askerler bunu kesinlikle kabul etmediler, cenazeyi fiilen aileye teslim etmeden Cemevinde yapılan törenden sonra alıp camiye götürdüler. Ne aile, ne de biz, buna razı olmadık ama yapacak bir şeyimiz yoktu. Sonuç şu oldu; Foça’da öldürülen Alevi askerin cenazesi devlet tarafından gasp edilerek Cemevi’nden alındı ve resmi tören için camiye götürüldü.”

 

Kenanoğlu tepkisini ise; “Alevilerin dirisine de ölüsüne de asimilasyon uygulanıyor. Bir Alevi ailenin çocuklarını nasıl yolcu edeceğine müsaade edilmiyor, bu ne vicdana, ne dine, ne de insanlıga sığar. Ayıptır, günahtır, zulümdür” diyerek dile getirdi.

 

Deniz Güneş / Demokrat Haber İstanbul