Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “sürpriz” istifası gündemdeki yerini koruyor.

Cumhurbaşkanlığı ve AK Parti yöneticilerinin 27 saat suskun kaldığı istifa krizi Albayrak’ın yerine Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan’ın atanması ile “şimdilik” çözüldü.

Krizi yakından izleyen muhalefet bir yandan Albayrak’a dönük eleştirilerini sıralarken diğer yandan 'asıl sorumlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğuna vurgu yapıyor, söz konusu istifanın aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin iflası olduğuna dikkat çeken açıklamalar yapıyor.

Muhalefetin bu sürece dair vurguladığı noktalardan biri de 'çözümün' yine Meclis’ten çıktığı yönünde. Kulislerde, “Kriz şimdilik çözüldü ama baktığınızda çözüm yine Meclis’ten çıktı. Yeni bir sistem inşa ettiler ama dışarıdan bir isim bulamadılar. Ellerinde bir şey olmadığı ortaya çıktı. Damat gidince bakan atamak için aradıkları isim yine Meclis’ten çıktı. Krizi Meclis çözdü” yorumları yapılıyor.

‘AK PARTİ’DE İSTİFA EDİLEMEZ, SADECE GÖREVDEN ALINMA OLUR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sosyal medya hesabı üzerinden duyurduğu istifa, Cumhurbaşkanlığı tarafından “görevden affını isteyen bir açıklama” olarak tercüme edilmiş, Cumhurbaşkanının da bu 'af talebi'ni kabul ettiği duyurulmuştu.

Bu durum “yeni rejimde istifa yok, ancak görevden alınma olabilir” değerlendirmesine neden oldu.

Geçen hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da bu durumu bir açıklama ile neredeyse teyit etti.

HDP Milletvekili Garo Paylan, Bakan Kurum’u İzmir depremi ve Giresun’daki sel nedeniyle eleştirerek istifaya davet edince, Kurum’un yanıtı, “Bizden istifayı ancak bize bu görevi tevdi eden ister ve istediği zaman da alır” oldu.

ALBAYRAK VARLIK FONU'NDA: SADECE ÖZGEÇMİŞİ YENİLENDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığından istifa eden Berat Albayrak’ın Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanvekilliği görevine devam etmesi de bir başka tartışma konusu.

Muhalefet temsilcileri Meclis'te bu duruma itiraz etti, hatta “Bu bir şaka mı” diye sordu.

Varlık Fonu yasasına göre atamaları yapan Cumhurbaşkanının atadığı kişileri görevden alması da mümkün. Ancak bu yönde bir adım atılmadı. Sadece Varlık Fonu’nun internet sayfasında Berat Albayrak ile ilgili özgeçmişin değiştiği görüldü.

Albayrak’ın özgeçmişinin yeni hali, “Dr. Berat Albayrak, 25-26 ve 27. Dönem İstanbul Milletvekili olarak Meclis’e girmiş, 64-65 ve 66. Dönem Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yapmıştır” oldu.

TERMİK SANTRALE 3 YILDA 31 DENETİM, 1 MİLYON 776 BİN LİRA CEZA

Kahramanmaraş’taki Afşin ve Elbistan termik santralinin sağlığa olumsuz etkisi üzerine uyarılar devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konuyu Meclis gündemine taşıyan İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş’ın denetimle ilgili sorularını yanıtladı.

Bakan Kurum’un verdiği bilgiye göre Kahramanmaraş’ta son 3 yıl içerisinde termik santrallerde 31 denetim yapıldı ve 1 milyon 776 bin 430 TL idari para cezası uygulandı.

Bakan Kurum bunca cezaya karşın devam eden sorunla ilgili 'çevre denetim çalışmalarının' da aralıksız sürdüğünü söyledi.

TARIM MÜDÜRLÜĞÜNDE AK PARTİ TOPLANTISI: MÜDÜR AÇIĞA ALINDI

AK Parti Seferihisar İlçe Kadın Kolları başkanlık seçiminin İlçe Tarım Müdürlüğü binasında yapılması, bina girişine AK Parti’nin ambleminin ve Seferihisar İlçe Başkanının isminin yer aldığı bir “Hoşgeldiniz” pankartı asılması tartışma konusu olmuştu.

Bu duruma tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyu bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Önergeye yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuyla ilgili müfettiş görevlendirildiğini, yürütülen inceleme ve soruşturma kapsamında ilçe müdürünün açığa alındığını söyledi. Bakan Pakdemirli’nin verdiği bilgiye göre inceleme ve soruşturma halen devam ediyor.

Kaynak: Duvar Arkası