Prof. Dr. Cengiz Aktar, Avrupa Parlamentosu’nun (AP), Türkiye ile müzakereleri "askıya alınması" yönündeki kararını değerlendirdi.

AP'de oylamaya sunulan raporun önümüzdeki süreçlerde müzakerelerin tekrar tartışılması yönünde bir karar olduğunu ifade eden Aktar, AP'nin AB üyeliği müzakerelerini durdurma yönünde bir karar alma yetkisinin olmadığını söyledi.

AB'den müzakereler konusunda artık bir şey beklememek gerektiğini savunan Aktar, "Üyelik defteri artık kapandı" dedi ve ekledi: "Durdurma kararının, ancak AB'ye üye ülkelerin temsilcilerinin ortak kararı ile mümkün olabilir"

‘TÜRKİYE'NİN ANTİ-DEMOKRATİK TAVIRLARININ SONUCUDUR'

AB'nin 2013 yılından itibaren Türkiye'de yaşanan anti-demokratik tutumlara karşı tavır aldığını hatırlatan Aktar, "Türkiye'de 2013'ten bu yana gelen durumu ve son olarak 2016'da artan gayri demokratikleşme durumu, AB tarafından en yakın dostlarını bile kendinden uzaklaştırdı. Fiiliyatta zaten müzakereler bitmiş durumdaydı. Raporun sunulmasında hukuken bu uzaklaşmanın adı konulsun mu konulmasın mı tartışmalarıdır" ifadelerini kullandı.

'O DEFTER KAPANDI'

Türkiye'nin AB üyeliği müzakerelerinden daha farklı bir ilişki kurma yönünde adımlar atılabileceğini savunan Aktar, "Türkiye'nin herhangi bir üçüncü ülke gibi ilişkilerini devam ettireceğini düşünüyorum. Başta ticaret olmak üzere NATO ilişkileri, enerji ve mülteci konuları üzerinden bir ilişki kurulacak o kadar. Üyelik defteri artık kapandı" diye konuştu.

'DEMOKRATLAR YANLIZ'

Türkiye-AB ilişkilerinin bozulmasında Türkiye'nin anti-demokratik kararlarının etkili olduğuna dikkat çeken Aktar, AB temsilcilerinin artık Türkiye ile ilişki kurmak istemediklerini ifade etti.

Aktar, "Avrupa, Türkiye'nin demokrasisi ya da bekası için gerekli bir çabası yok. Gerçekleri görmek lazım. Türkiye'deki demokratlar hiç olmadığı kadar yalnız artık" dedi.

'MÜZAKERELER KONUŞULMAYACAK'

Müzakere sürecinin bitme aşamasına gelmesinin hem AB hem de Türkiye'nin sonuçtan memnun kaldığını öne süren Aktar, "AB'den de artık hiçbir şey beklememek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin AB üyeliği müzakereleri için hiçbir adım atma girişiminde bulunmayacağı sözlerine ekleyen Aktar, "AKP rejiminin yönetimi ile istenilen haklar konusunda bir kumaş uyuşmazlığı söz konusu. Bir daha müzakerelerin konuşulmasının söz konusu olabileceğini düşünmüyorum" dedi.

(Kaynak: Dihaber)