Aksoy Araştırma tarafından haftalık olarak yapılan ‘Türkiye Monitörü’ araştırmasının sonuçları açıklandı.

Araştırmada kamuoyunda çoğunluğun sığınmacıları Türkiye’de istemediği ortaya çıktı.

Araştırma sonuçlarına göre bu pazar seçim olsa Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 38,6 iken Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 42,0. Bununla birlikte araştırmada Suriyeli sığınmacılar ile ilgili dikkat çekici sonuçlar bulunuyor.

Suriyeli sığınmacılarla ilgili gerekli temasların sağlanıp dönecek koşulların oluşturulmasını isteyenlerin oranı yüzde 58,4 iken Suriyelilerle komşu olmaktan rahatsız olanların oranı yüzde 58,9.

Mobil panel üzerinden gerçekleştirilen araştırmada yüzde 95 güven aralığında yüzde 3 hata payıyla yapılan 1067 görüşmede, Türkiye temsili cinsiyet, NUTS1 bölge dağılımı, yaş, sosyoekonomik statü ve 24 Haziran 2018 Milletvekili seçimi kotası gözetildi.

HALKIN ÇOĞUNLUĞU SURİYELİ SIĞINMACILARIN GİTMESİNİ İSTİYOR

Türkiye Monitörü araştırmasında, katılımcılara Cumhurbaşkanı siz olsaydınız, “Suriyelilerle ilgili ne yapmayı tercih ederdiniz?” diye soruldu.

Araştırmaya katılanların yüzde 58,4’ü “Suriye ile gerekli temasları sağlayıp, dönecek koşulların oluşmasını sağlarım” yanıtını verirken, yüzde 34,3’ü “zorla da olsa ülkesine geri gönderirdim” seçeneğini tercih etti.

“SURİYELİ KOMŞU YA DA ÇOCUĞUMA SIRA ARKADAŞI İSTEMEM”

Araştırmada, “Yan dairenize Suriyeli bir aile yerleşse bu sizi ne yönde etkiler?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 58,9 Suriyelilerin yan dairesinde olmasından rahatsız olacağını belirtti. Katılımcıların yüzde 46,9’u da çocuğunun Suriyeli çocuklarla sıra arkadaşı olmasından rahatsız olabileceği seçeneğini işaretledi.

Fotoğraf: Bilal Seçkin