Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş yaptığı açıklama ile artık AKP'den bir beklentilerinin kalmadığını bildirdi.

ALEVİ AÇILIMI BİTTİ


''AKP'nin başlatmış olduğu "Alevi Açılımı" kapsamında yapılan çalışmalar, geldiğimiz noktada Alevilerin Eşit Yurtaşlık temelinde taleplerinden uzaklaşmış olup, Sünni muhafazakar tabanın iknasına yönelik çabaya dönüşmüştür. Bu gün Madımak'tan zorunlu din derslerine, zorunlu din dersinden cemevlerine, AKP'nin kamuoyuna çözüm diye ifade ettiği görüşler, Alevi taleplerinin sulandırılması ve taleplerin içini boşaltmaktan ibarettir. Aleviler Madımak Oteli'nin müzeye çevrilmesini isterken, AKP "kütüphane" yapmak istemektedir. Aleviler zorunlu din derslerinin kaldırılmasını en azından AİHM kararı doğrultusunda seçmeli yapılmasını isterken, AKP varolan zorunlu din dersi uygulamasına yeni bir ders eklemek istemektedir. Aleviler ibadet merkezleri olarak gördükleri cemevlerinin tıpkı diğer inançların ibadet merkezleri gibi yasal haklardan yararlanmasını, yasal güvenceye kavuşmasını isterken, AKP Diyanetten aldığı fetva doğrultusunda cemevlerini "Kültür Merkezi" adı altında idarelerin dernek benzeri bir müdahele imkanı bulunan bilinmezliğe sokmak istemektedir.''

BEKLENTİMİZ KALMADI


''AKP Hükümeti “Demokratik açılımda kararlıyız” dese de DTP’nin kapatılması ve halkın iradesi ile seçilmiş insanların tutuklanması  ile “Kürt açılımı” , 35 Alevi kurumunun 1. “çalıştay”daki ortak iradesini hiçe saymak ve Ökkeş (Kenger) Şendiller’i “çalıştaya davet” etmekle “Alevi açılımı” bitmiştir.

AKP Hükümetinin amacı “açılımları” zamana yaymak, bu devasa sorunların taraflarını ve Türkiye demokratik kamuoyunu yılgınlığa sevk ederek kendi amaçladığı kof “açılımı” yapmaktır. Bu kof açılımda kamuoyunu uyutmaya ve kandırmaya yönelik çalımdır.

Devlet Bakanı Sn. Faruk Çelik'in son günlerde basına yansıyan Madımak, zorunlu din dersleri ve son olarak da cemevleri ile ilğili görüşlerini bu kapsamda değerlendirmekteyiz.

Alevi toplumunun demokratik talepleri, demokrasi ve insan hakları bağlamında “pazarlık ve tartışma gerektiren” talepler değildir. Alevi sorunu, Alevilerle çözülür. AKP hükümetinin son bir yıldır ortaya koyduğu politikalar samimiyetten uzak, kültür ve inancımızı tartışmaya açan saygısız bir siyasettir. Böylesi bir hükümetten “Alevi sorununu çözmesi” gibi bir beklentimiz yoktur.''