Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya düzenlemesi çağrısının ardından harekete geçen AK Parti bölündü. Bir kesim yurt dışı kaynaklı sosyal ağlara Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmesi başta olmak üzere herkesin “evet” diyebileceği 3-4 maddelik sınırlı bir düzenlemenin Meclis kapanmadan getirilebileceğini söylerken, bir kesim uluslararası hukuk alanındaki gelişmeler de dikkate alınarak daha geniş bir yasanın sonbaharda çıkarılmasını savunuyor. AK Parti’de düzenleme ile ilgili Erdoğan’ın çağrısı doğrultusunda ne gerekiyorsa hızla yapılması gerektiğini savunanlar da var. Kararın bu hafta verilmesi bekleniyor.

Nersgiz Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberibe göre, meclis gündeminde çok sayıda teklif görüşülmeyi bekliyor. Yargıyı hızlandırma hedefli getirilen Hukuk Muhakemeleri Usulünde değişiklik öngören 2. Yargı Paketi görüşmeleri henüz tamamlanmadı. Tarım alanına kurulan hobi bahçelerindeki yapıların yıkılması, belirlenen saatler dışında alkol satışı yapan esnafa 320 bin liraya kadar idari para cezası uygulanması ve taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili cezaları arttıran Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi de hazır, görüşülmeyi bekliyor. Daha önce iki kez Anayasa Mahkemesi’nden dönen memuriyete girişte arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması teklifinin de komisyon çalışmaları bitti, Genel Kurul’da sırasını bekliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu başta olmak üzere askeri alanda kimi düzenlemeler içeren kanun teklifi de Genel Kurul’da görüşülmek üzere hazır durumda. Bu yasal düzenleme hazırlıklarına en son bir de “çoklu baro” teklifi eklendi.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI SONBAHARA KALABİLİR

Korona virüsü salgınında çok sayıda vakanın ortaya çıktığı Meclis’te bu tekliflerin nasıl yasalaşacağı konusu belirsizliğini koruyor. AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre ilk gündem maddesi “çoklu baro” teklifi olacak. Bu hafta Meclis’te yasalaşması hedeflenen baro teklifinin ardından askeri alanda düzenlemeler içeren kanun teklifi ile gıda, tarım ve ormanla ilgili teklifin yasalaşabileceği, güvenlik soruşturması teklifinin ise sonbahara kalabileceği ifade ediliyor.

BAHÇELİ AÇIKLAMASI AK PARTİ’Yİ ZORLUYOR

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medyayla ilgili, “Bu mecraların hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için ne gerekiyorsa yapmalıyız” dedi, parti grubuna yasama dönemi bitmeden bu konunun çözülmesi talimatı verdi. Gündemindeki bazı teklifleri görüşüp temmuz ayı sonu gelmeden tatil planı yapılan Meclis’te sosyal medya düzenlemesiyle ilgili nasıl bir adım atılacağı henüz karara bağlanmadı. Bir tarafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı diğer tarafta sosyal medya düzenlemesi yapılana kadar bu mecraları kullanmayacağını açıklayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ısrarı AK Parti’yi zamanlama açısından böldü.
 
AK PARTİ’DE FARKLI GÖRÜŞLER

AK Parti’de bir kesim uzun süredir devam eden kapsamlı çalışmanın henüz tamamlanmadığını, uluslararası mevzuatı da dikkate alan geniş bir teklifin sonbahara sunulması gerektiğini savunuyor. Bir kesim ise “yurt dışı kaynaklı sosyal ağlara Türkiye’de temsilci bulundurma ve Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma zorunluluğu getirilmesi” başta olmak üzere “kimsenin hayır diyemeyeceği” 3-4 maddelik bir düzenlemenin muhalefetin de desteği alınarak hızla yasalaşabileceğini ileri sürüyor. Bu görüşü savunanlar “Kişisel hakların ihlali ve özel hayatın gizliliği kapsamındaki içeriklere yönelik” engelleme adımlarına iyi anlatılırsa muhalefetin de destek verebileceğini belirterek, “Birçok ülkede bu zorunluluk getiriliyor. Türkiye’de de temsilci bulundursun. Bu şekilde kimsenin hayır diyemeyeceği birkaç madde de uzlaşabiliriz. Kimsenin hayır diyemeyeceği bir paket bir günde çıkar. Dünyaya karşı yasakçı gözükeceğimiz bir düzenlemeden bahsetmiyoruz. Dünyanın da tartıştığı bir konuyu konuşuyoruz. Muhalefetin de aile, ahlak gibi kişisel hak ve özgürlükler konusunda “tamam” diyeceği konular bunlar. Eğer uzlaşma sağlarsak Meclis kapanmadan önce hemen çıkarılabilir” görüşünü dile getiriyor. AK Parti’de bir başka görüş ise hazırlanan kapsamlı çalışmanın verilen talimat doğrultusunda, uzlaşma da aranmadan bir an önce çıkarılması yönünde.

SOSYAL MEDYA TEKLİFİ GELMEZSE MECLİS 15 TEMMUZ’DAN SONRA KAPANACAK

AK Parti sosyal medya ile ilgili düzenlemede kararlı ancak zamanlama ile ilgili tartışma sürüyor. Bu hafta son değerlendirmelerin yapılması ve ardından alınan karara göre bir tutum alınması bekleniyor. Eğer sosyal medya düzenlemesi gelmezse Meclis’in 15 Temmuz’dan sonra kapanması bekleniyor.