TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için isteksiz olması ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı.

Buna göre garnizon komutanlarının HDP’li belediyeler gerekçe gösterilerek protokolde yeniden belediye başkanlarının önüne konduğu düzenleme Yıldırım’ın isteksiz olmasının gerekçelerinden biri oldu.

Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı gibi görevler üstlenen Yıldırım’ın rahatsızlığının şahsi değil bu sıfatların “belediye başkanlığının gölgesinde kalmaması” düşüncesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, AKP içinde de, Meclis Başkanlığı ve Başbakanlık yapmış birinin, belediye başkanı olduktan sonra protokolde bakan, milletvekilli ve hatta şu anda emrinde çalışan bazı bürokratlardan geride kalmasının doğru olmayacağı şeklinde bir değerlendirme yapılıyor. Partili hukukçular bu konunun aşılması farklı formüller üzerinde çalıştı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da iletti.

Haberde aktarıldığına göre AKP yönetimi Yıldırım’ın seçimlerden sonra ‘Cumhurbaşkanı Yardımcısı’ yapılacağı iddiasını doğrulamıyor, hem belediye başkanlığı hem de cumhurbaşkanlığı yardımcısının aynı anda yürütülmesinin ‘etik’ açıdan da uygun bulunmayacağı belirtiliyor. Bunun yerine protokol düzeninde değişikliğe gidileceği belirtiliyor.

‘İKİ GÖREV’ YERİNE YENİ PROTOKOL DÜZENLEMESİ

Mevcut İstanbul protokolünde büyükşehir belediye başkanı, garnizon komutanının ardından dördüncü sırada bulunuyor.

Ancak AKP kurmayları, eski meclis başkanları ve eski başbakanların protokolde bakanlardan önce geldiğini hatırlatarak, “Bu konuda kanuni bir düzenleme yapmaya da gerek yok. İdari bir kararla, yeni bir protokol düzeni getirilebilir. Sayın Yıldırım, İstanbul büyükşehir belediye başkanı olsa bile eski başbakan ve eski meclis başkanı sıfatını koruyacaktır. Gerekirse idari bir kararla, Cumhurbaşkanı dışında kimseyi karşılamak veya uğurlamak zorunda kalmayacağına yönelik de adım atılır” değerlendirmesi yaptı.

Yıldırım’ın yapılan bu tartışmalardan rahatsızlık duyduğu, konunun kişisel bir talep gibi algılanmasına da tepki gösterdiği öğrenildi. Yıldırım’ın, üzerinde taşıdığı ‘Son Başbakan ve Meclis Başkanı’ sıfatının belediye başkanlığının gölgesinde kalmasını istemediği belirtiliyor.

AKP kulislerinde ayrıca, sadece İstanbul protokolü için değil, tüm Türkiye’de yeni bir protokol düzenine gidilmesi, karşılama-uğurlama gibi seremonilere yeni bir düzen getirilmesi, bu tip uygulamaların gerekirse kaldırılması konusu da tartışılıyor.

HDP’Lİ BAŞKANLAR GEREKÇE GÖSTERİLEREK KOMUTAN GERİ GETİRİLMİŞTİ

Türkiye’de her ilin bir protokol listesi bulunuyor. Ankara’da ‘Başkent Protokolü’ listesine göre, büyükşehir belediye başkanı 42’nci sırada bulunurken belediye başkanın önünde garnizon komutanı, vali, üniversite rektörleri, yüksek yargı organlarının başkanları ve başka bazı bürokratlar da bulunuyor.

Diğer şehirlerde ise protokol listesi vali ile başlıyor, milletvekilleri, garnizon komutanı ve belediye başkanı ile devam ediyor. 15 Temmuz ‘FETÖ’ darbe girişiminden sonra, Ekim 2016’da garnizon komutanları il protokolünden çıkarılmış, ancak daha sonra yapılan bir yönetmelikle yeniden protokole dâhil edilmişti. O dönemde, özellikle bölgede “HDP’li belediyelerden kaynaklı bir sıkıntı yaşanabileceği” gerekçesiyle il protokol listeleri garnizon komutanları dâhil edilerek yeniden düzenlenmişti.

Daha önce devlet protokolünde 22’nci sırada yer alan milletvekilleri geçtiğimiz yıllarda yapılan değişiklikle illerde validen sonraya, devlet protokolünde ise 13’üncü sıraya, yani kuvvet komutanlarından sonraya alınmıştı. Protokoldeki bu sıralamalar nedeniyle; zaman zaman ‘Atanmışların seçilmişlerin önünde olduğuna’ dair tartışmalar yapılmış ancak bu tartışmalara kalıcı bir çözüm getirilememişti. Yıldırım’ın belediye başkan adaylığı ile yeniden başlayan bu tartışmanın, yerel seçimlerden sonra yeniden ele alınabileceği belirtiliyor.

ALBAYRAK ‘KARŞI DEĞİLİM’ DEDİ, ERDOĞAN ‘YILDIRIM’A SORUN’ TALİMATI VERDİ

Türkiye gazetesindeki haberde Yıldırım’ın adaylığı ile ilgili iki gelişmeye de yer verildi. Buna göre Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, Yıldırım’ın adaylığına tepki gösterdiği iddialarından sonra Albayrak, Salı günü Yıldırım’ı ziyaret etmişti.

Kısa süren ve çay sohbeti şeklinde geçtiği belirtilen bu ziyarette, Albayrak’ın, Yıldırım’ın adaylığına ilişkin kamuoyunda oluşan algının ve ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını dile getirdiği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da İstanbul’un ilçe belediye başkan adayları ile ilgili olarak Yıldırım’ın ‘görüşünün’ alınması konusunda talimat verdiği ifade edildi.

Bu kapsamda, geçtiğimiz günlerde AKP’nin İstanbul’un ilçelerine ilişkin kamuoyuna sızan aday isimleri konusunda Yıldırım’ın bazı değişiklikleri gündeme getirdiği belirtildi