CHP’nin Sakarya Hendek’te 7 işçinin yaşamını yitirdiği, 114 işçinin yaralandığı havai fişek fabrikasındaki patlamanın araştırılması için TBMM’ye sunduğu araştırma önergesi reddedildi.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, İçişleri Bakanı’nın açıklamasına göre, fabrikanın 3 ay önce denetlendiğini hatırlatarak, İçişleri Bakanı’na “Denetim yapanları tutuklayın” çağrısı yaptı.

 Patlayıcı madde imalatına ilişkin mevzuatın aksine prefabrik binaların bitişik nizam, duvarların dayanıksız, gereğinden fazla stoklanma yapıldığını ifade eden Özkoç, “Denetimlerin hiçbiri yapılmamış” dedi.

‘DENETİM RAPORLARI AÇIKLANMALI’

Özkoç, şöyle devam etti:

“Mağdur olan işyeri sahibi değildir, iş yeri sahibi neden olandır. Üç kuruşa çalışan kadınlarımız ve erkeklerdir mağdur olan. Vücutları paramparça olmuştur maalesef, aileleri cenazeleri günlerce alamamıştır. Cumhurbaşkanı fabrika sahibini arıyor, cenazeler ortada, yaralılar ortada. Fabrika sahibi buradan kendisine güvence varmış gibi kamuoyuna yansıtıyor. Bakanlar fabrika sahibi ile birlikte denetliyor. Bunların hiçbir tanesi doğru değildir, doğru olan suçluların derhal üzerine gitmektir. Mağdur olanların hakkını hukukunu savunulmaktır.

“Bu fabrikada 7 kez patlama oldu. 7 kez yeri değiştirildi, her seferinde kurallara uygun olmadığı halde tekrar kuruldu. Kaybedilen hayatlar oldu. Gereken derhal yapılmalı, denetim raporları, itfaiye raporları açıklanmalı, suçlular derhal yargı karşısına çıkarılmalıdır.”

HDP’Lİ KEMALBAY: AKP DÖNEMİNDE 24 BİN İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

HDP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, yıl dönümü olan Çorlu tren faciasında yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başladı.

“Adalet küçüldükçe suçlar büyüyor” diyen Kemelbay, AKP iktidarının iş cinayetlerinde sicilinin oldukça kabarık olduğunu söyledi. “Bu katliamların sonunun gelmemesinin temelinde yatan şey daha fazla kâr için işçilerin hayatını tehlikeye atmanın normal görülmesidir” diyen Kemalbay, Cumhurbaşkanı’nın Soma katliamı için “kader, fıtrat, kaza” dediğini hatırlattı. Kemalbay, “Oysa ne fıtrat ne de kader. Tedbirler alınmamış. Temelinde yatan şey patronların aç gözlülüğü, daha çok para kazanma hırsı. İş cinayetleri bu kadar fazlayken bir tane bile işveren cezasını çekmiyor. Göstermelik tutuklansa da daha sonra serbest bırakılıyor” diye konuştu. Kemalbay, iş cinayeti davalarında cezasızlık politikası izlendiğini söyledi.

“AKP döneminde en az 24 bine yakın iş cinayeti var” diyen Kemalbay, iş cinayetlerinde iktidarın sorumluluğu olduğunu ifade etti.

AKP’Lİ ATABEK: YÜZDE 38 İYİLEŞME SAĞLANDI

AKP grubu adına söz alan Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek ise muhalefetin eleştirilerine yanıt vermedi, patlamadan sonra yapılan çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Çok hızlı etkili müdahale edilerek yaralıların tahliye edildiğini, patlama sonrası çevre güvenliğinin alındığını ve yaralılara her türlü desteğin verildiğini kaydeden Atabek, olayın adli ve idari yönden incelendiğini söyledi.

“Suçlular en ağır şekilde cezalandırılacaktır” diyen Atabek, iş kazalarında yüzde 38 iyileşme sağlandığını savundu. Atabek, konuşmasını cumhurbaşkanı ve bakanlara teşekkür ederek tamamladı.

Yeniden söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Mesele kaza olduktan sonra yaptıklarımız değil kaza olmadan önce yapacaklarımızdır” dedi.

CHP’nin araştırma önergesi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.