Cumhuriyet yazarı Mehmet Ali Güller, Rusya’nın desteklediği Suriye Ordusu’nun İdlib’de Türkiye’n,n desteklediği cihatçılara yönelik saldırısını ve Soçi Mütabakatı’nın geldiği noktayı değerlendirdi.

Türkiye’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtlığı nedeniyle Rusya ile iş birliğini bozabileceğini savunan Güller, AKP iktidarının her ne kadar iç kamuoyunda PYD koridorunu engellemeye yönelik tutum aldığını sunsa da asıl hedefin ÖSO koridoru kurmak olduğunu savundu.

Güller, ““Türkiye’nin Rusya’yla işbirliği ve Fırat Kalkanı Harekâtı, AKP hükümetini Şam yönetimiyle işbirliğine mecbur edecek” denilen günlerden, Erdoğan’ın Şam karşıtlığını sürdürebilmek için Rusya’yla işbirliğini bozabilmeyi göze aldığı günlere geldik… Çok yazdık: Türkiye’nin çıkarı, ABD’nin inşa ettiği PYD koridorunu dağıtmaktı; AKP ise PYD koridoru yerine ÖSO koridoru inşa etmek istiyordu. O nedenle içeride müttefik kazanmak için meseleyi “PYD koridorunu dağıtmak” şeklinde sundu hep. Oysa kontrolün sağlandığı Suriye topraklarına kaymakam, vali atamaktan o topraklarda Türk ve ÖSO bayrakları dalgalandırmaya kadar pek çok olgu, AKP’nin esas niyetine işaret ediyordu.Kuşkusuz Moskova bu gerçeğin farkındaydı. Ancak Moskova, Türkiye’yi ABD’nin yanına itmemek için meseleyi zamana bıraktı. Nasılsa son tahlilde ÖSO koridoru kurulamayacak ve AKP iktidarı da Suriye topraklarından çekilmek zorunda kalacaktı. Meselenin düğümlendiği yer ise İdlib’di” dedi.

Rusya ile iş birliğinin bozulmasının Türkiye’yi zora sokacağını ifade eden Güller, İdlib’in Suriye ordusunun kontrolüne geçmesi durumunda Türkiye’nin Afrin’den çekilmek zorunda kalacağını söyledi.

Güller, “Meselenin düğümlendiği yer ise İdlib’di. Moskova, Suriye ordusunun burada tutunmaya çalışan terörist grupları dağıtmasını ve İdlib’de egemenlik tesis etmesini istiyordu. AKP iktidarı ise o grupların İdlib’de tutunabilmesi için sivilleri bahane ediyordu. Meselenin esası ise şuydu: AKP biliyordu ki, İdlib’i verirse, Afrin’de tutunamayacak!” ifadelerini kullandı.

AKP iktidarının İdlib için ABD ile iş birliği yapmak istediğini ifade eden Güller, “AKP iktidarı, ABD’nin en rahatsız olduğu Astana platformunu dağıtmak istiyor, Rusya ve İran’la işbirliğini sorguluyor, AB ve ABD’ye İdlib’de ittifak çağrısı yapıyor, Gürcistan’ın NATO’ya üyeliğini savunuyor, hatta Montrö’yü masaya getiriyor… Washington daha ne isteyebilir ki! Nitekim ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, hemen çengel atmak üzere Ankara’ya şu mesajı verdi: “Esed rejimi, İran ve Rusya bilmelidir ki bu (İdlib’deki saldırılar) kesinlikle kabul edilemez. Erdoğan deneyimli bir lider. Kendisi bizim ortağımız ve NATO müttefikimiz, onun yanındayız. Kendisine Suriye’de Putin’e güvenemeyeceğini açıkça söylemiştik” dedi.

Yazının tamamı burada.