Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin AKP döneminde yaptığı imar planı değişiklikleri birer birer iptal ediliyor.

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi’nin açtığı davayla “Güneybatı Ankara Planlama Bölgesi İmar Planı Revizyonu” Ankara 9. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

AKP’nin imar planı değişikliğiyle birlikte Çankaya, Yenimahalle ve Gölbaşı ilçelerinin bulunduğu bölgede yer alan 15 bin 500 hektarlık alan konut kullanımına dönüştürülmek istendi.

Mahkemenin iptal kararıyla birlikte bir kısmı tarım alanı ve yeşil alan olması öngörülen binlerce hektarlık alanda yapılaşmanın önüne geçildi.

‘DOĞAL ALANLARIN TALNININ ÖNÜNE GEÇİLMİŞTİR’

ŞPO Ankara Şubesi’nin yaptığı açıklamada “Bu plana karşı açtığımız davada 9. İdare Mahkemesi 6 Kasım tarihinde iptal kararı vererek kentimizin çeperinde yer alan tarım arazilerinin ve doğal alanların talanının önüne geçmiştir” ifadeleri yer aldı.

Yapılan açıklamada yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğu vurgulanarak “Hektarlarca alanda yürütülmek istenen talan planına karşı verilen bu iptal kararı göstermektedir ki; Ankara’nın çeperlerindeki kontrolsüz kentsel yayılmayı engelleyecek ve doğal alanlar üzerindeki rant baskısını sonlandıracak yeni bir planlama yaklaşımına ihtiyaç vardır” denildi.

‘BELEDİYE TALAN ISRARINDAN VAZGEÇMEDİ’

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, ŞPO’nun açıklamasında Ankara’nın toprak rantının güneybatı bölgesinde arttığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“Ankara’nın Alacaatlı, Beytepe ve Dodurga gibi bölgelerinde bugüne kadar yüzlerce plan değişikliği ile yapılaşma yoğunluğu büyük oranda artırılmıştır. TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak yürüttüğümüz davaların büyük bir bölümü bu bölgelerde yapılan plan değişikliklerine karşı açılmıştır. Ancak bütün hukuki kazanımlara rağmen, Büyükşehir Belediyesi talan ısrarından vazgeçmemiştir.

İNŞAATA DAYALI EKONOMİ

Bu aşamada Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yönetimi içinden geçtiğimiz ekonomik kriz içinde artık daha fazla sürdürülemeyeceği aşikâr olan inşaata dayalı ekonomi modelini zorla canlandırma uğruna onaylanan tüm planları tek tek tespit etmeli ve yerine kent planlamasında bütüncül, akılcı ve bilimsel bir yöntemi katılımcı biçimde yeniden kurgulamalıdır.”