Hâlâ İstanbul Büyükşehir Belediyesi personeli olarak göründüğü belirtilen AKP milletvekili Ravza Kavakçı'nın, 2008'de işe girdiği gün ABD'ye gönderildiği ortaya çıktı. Bilgisayar mezunu Kavakçı'ya siyaset doktorası yapması için burs verilmiş. İmamoğlu, hukuki takibi yapacaklarını belirtti. CHP’li Özgür Özel, “Fakir öğrencinin alamadığı bursa, kolaylıkla erişmesi manidar. Zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirmediği için parayı iade etmeli” dedi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Ravza Kavakçı Kan, 16 Aralık 2008'de Metro AŞ'de insan kaynakları uzmanı oldu. Bilgisayar mezunu Kavakçı, işe girdiği gün ABD'ye 'siyaset doktorası eğitimine' gönderildi. İBB ile sözleşmesine göre 6 yıl 8 ay mecburi hizmet yapma şartı getirilen Kavakçı, 2 Eylül 2013'te döndü, iki yıl sonra da milletvekili seçildi. Beş yıllık doktora süresince Ravza Kavakçı Kan'a asgari ücretin bir buçuk katı maaş ödendiği belirtildi.

CHP: BURSU İADE ETSİN

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konuya ilişkin "En makul çözüm burs tutarını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi hesaplarına yatırmasıdır" dedi. CHP'li Özel, son olayla etik kriterlerin gözetildiği GRECO ve AB standartları çerçevesinde hazırlayıp TBMM Başkanlığı'na sundukları Siyasi Etik Yasası'na ne kadar ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha gösterdiğini belirterek, "Bu çerçevede, TBMM Başkanlığı'na sunduğumuz kanun teklifinin yeni yasama döneminde bir an önce ele alınması çağrısını bir kez daha yapıyoruz" diye konuştu.

"İstanbulluların sırtından doktorasını yapan, zorunlu hizmeti tamamlanmadan milletvekili olması nedeniyle yaşanmış olan bu duruma ilişkin, Kavakçı'nın 'Maaş almıyorum' açıklaması konunun özünden uzaktır" diyen Özel, şu ifadeleri kullandı:

"Metro AŞ, bir öğrenciye burs verecekse bunun ulaşım alanında çalışma yapacak ve daha sonra hizmetinden faydalanacağı biri olması beklenir. Nice fakir öğrenci burs alamazken, buna kolaylıkla erişebilecek birine geçmişte burs verilmesi de ayrıca manidardır. Bu durum siyaset lansmanı Merve Kavakçı üzerinden yapılan Ravza Kavakçı'nın siyasete finansmanının da Metro AŞ üzerinden yapıldığını göstermektedir. Her geçen gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yeni bir bilgiye ulaşılmaktadır. En makul çözüm, zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirmediği için Metro AŞ'ye dolayısıyla tüm İstanbullulara borçlu olan Ravza Kavakçı'nın Metro AŞ'den aldığı burs tutarını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi hesaplarına yatırmasıdır."

İMAMOĞLU: HÂLÂ KADRODA GÖRÜNÜYOR, TAKİPTEYİZ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'Kavakçı'nın İBB Metro İstanbul personeli olması ve İBB'nin bursuyla Amerika'da eğitim alması' konusundaki soruya, "Hâlâ kadroda görünüyor. Maaş almadığı doğru. Milletvekili seçildiği an itibarıyla maaşının kesildiği doğru. Ama bir gerçeklik var ki 2008'de işe girmiş ve bilgisayar mühendisliği bölümü mezunuyken ABD'ye siyaset bilimi doktorası yapması için burs verilerek gönderilmiş. 5 yıllık eğitim sonrasında da 4 yıl 11 ay mecburi hizmet süresi tanımlanmış. Yani böyle bir mecburi hizmet süresi varken, bunu tamamlayamamış. Tamamlamadan milletvekili olmuş. Dolayısıyla aslında kuruma bu anlamda bir borcu var" cevabını verdi.

İmamoğlu, 'İşe giriş tarihi ve ABD'ye gittiği o kısa tarihe bakıldığında sizin aklınızda da bir soru işareti oluşuyor mu' şeklindeki soruya ise "Yani elbette anlamlı değil. Bu kurumlar kişilerin kendi inisiyatifiyle yön verebilecekleri ya da yakınlarına dönük birtakım imkânlar tanıyacakları alanlar değil. Hele hele üst kadrolarla ilgili tasarruflarda tümüyle şeffaflık ve liyakatle yol yürünmesi gereken kamu alanlarıdır. Bunu yapmadığınız takdirde toplumdaki adalet duygusunu ortadan kaldırırsınız, yıkarsınız. Benim için tabii dikkat çekici. Kim olursa olsun, bize gelen her bilgiyi, hangi makamda olursa olsun incelemek bizim sorumluluğumuz dahilinde. Varsa hukuki olarak sürdürülmesi gereken bir takip, onu da yapacağız" şeklinde yanıt verdi.