Usulsüz inşaat ruhsatları ve rüşvet karşılığında ruhsatlar düzenlediği yönündeki iddialarla daha önce gündeme gelen AKP’li Artuklu Belediyesi’nin usulsüz ve kanuna aykırı verdiği inşaat ruhsatları tespit edildi. Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mardin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından konuya dair önceki aylarda rapor hazırlandı. Artuklu Belediyesi HDP’li Meclis üyelerinin başvurusu üzerine hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşılmadı. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ahmet Kemalbay'ın ulaştığı raporda çarpıcı detaylar bulunuyor. Artuklu Belediyesi İmar Daire ve Şehircilik Müdürlüğü’nün, kentte çok sayıda inşaat için hazırladığı ruhsatlarda kentin mevcut onaylı imar planına uyulmadığı kaydedildi.

FAZLADAN İNŞAAT ALANI

Rapora göre, Artuklu Belediyesi’nin verdiği ruhsatlarda belirlenen emsallerdeki kat sayıları ile oranlarına uyulmayarak, fazladan inşaat alanları verildi. Oturum alanları büyütülerek, kentin mevcut onaylı imar planının aksine metrekarelerde oynama yapıldı. İnşaatların taban alanları imar planına aykırı bir şekilde ruhsatlar üzerinde genişletildi. Tespitlerde taban alanlarına dahil edilmesi yasak olan alanların dahi inşaat alanlarına dahil edilerek, ruhsatlandırıldığı görüldü. Yapılan inşaatlarda kotlandırma usullerine de uyulmadığı tespit edilirken, buna rağmen belediyenin ruhsat hazırladığı, söz konusu inşaatların yol kotu üzerinde kaldığı görüldü. Tespiti yapılan inşaatlarda yolun yüksekliğini aşmaması gereken bodrum katlarının da yol yüksekliğini 2 metreye kadar aşmasına izin verildiği, bu şekilde kat sayısının artırıldığı görülürken, belediyenin de mevcut imar planına ve kanuna aykırı bir şekilde inşaatlara ruhsat verdiği tespit edildi. 

Usulsüz ruhsat verilen inşaatlardan birinin Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin kayyım yönetiminde olduğu dönem satılan ve belediyenin en değerli taşınmazı olan arsanın üzerine yapılan inşaat olduğu öğrenildi. Kayyım yönetimi tarafından 2019 yerel seçimlerinden bir hafta önce satılan Yalım Mahallesi 456 Ada 1 Nolu parsele verilen inşaat ruhsatı, Artuklu ilçesinin 1/1000 ölçekli İmar Planına uymadı. Satışa çıkarılmadan kısa bir süre önce zemine ek olarak 2 kata imarlı olan arsa kayyım tarafından yapılan imar değişikliği ile zemine ek olarak 14 kat olarak değişikliğe uğradı. İnşaat belediyenin bu imar değişikliğine de aykırı olarak 3 kat daha fazla yüksek ruhsatlandırıldı. İmar planına göre 14 katı aşmaması gereken bina 17 kat yapılırken, taban oturumu ise, yüzde 40 olması gerekirken, yüzde 60 olarak gerçekleştirildi.

BAKANLIK GÖRMEZDEN GELDİ

Usulsüz olduğu tespit edilen ruhsatların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de usulsüzlüğü görmezden geldi.

TMMOB’YE CEVAP VERMEDİ

TMMOB Mardin İKK, konuya dair belediyeden 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu kapsamında kentte 2019 ile 2021 yılları arasında verilen ruhsatlara dair bilgi ve belgelerin iletilmesini istedi. Ancak Nisan ayının son haftası belediyeye yazılan yazıya yasal süre olan 15 gün içinde cevap vermesi gereken belediye bugüne kadar herhangi bir cevap vermedi.

28 Nisan’da TMMOB Mardin ve Diyarbakır İKK, Mardin’de bir araya gelerek “Mardin ranta kurban ediliyor” başlıklı basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuya değinen TMMOB, usulsüzlükler hakkında suç duyurusu yapacağını duyurdu. Suç duyurusu, belediyenin vereceği yanıt beklendiği gerekçesiyle halen suç duyurusunda bulunmadı. 

RÜŞVET ÇARKI KURULMUŞTU

Daha önce Artuklu Belediyesi’nde imar ruhsatlarının rüşvet karşılığında usulsüz bir şekilde düzenlendiği Mezopotamya Ajansı (MA) tarafından gündeme getirilmişti. 31 Mart yerel seçimlerinde AKP'ye geçen Artuklu Belediyesi’nde Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı’nın oğlu Şeyhmus H. Tutaşı, kimi kişilerle birlikte belediyenin 3'üncü katında bulunan geniş bir odayı ofis olarak kullanmaya başlamış, belediye içinde bir rüşvet düzeni kurmuştu. İmar ve arazi konularına dair "işlemlerinin hızlandırılması ve halledilmesi" karşılığında binlerce TL rüşvet alındığı, usulsüz ruhsatlar düzenlendiği iddia edilmişti. Göz yumulan "rüşvet çarkı" 4 Aralık 2019 günü belediye önünde yaşanan bir kavga ile patlak vermiş, Tutaşı’nın çocukları rüşvet verdiklerini iddia eden şahıslara silah çekmişti. Yaşananlar üzerine rüşvet iddiaları yerine konuya dair yapılan haberlere soruşturma açılmıştı.