Katar televizyonu El Cezire, AKP'nin korona virüsü kısıtlamalarına rağmen düzenlediği kongrelere ilişkin tartışmayı haberleştirdi.

Kanalın internet sitesinde yayımlanan haberde, vaka sayılarının artmasına rağmen kongre düzenlenmesinin eleştirildiği vurgulanırken, "Bu arada muhalefet partileri, özellikle de HDP, siyasi etkinlikleri konusunda kısıtlamalar ve cezalarla karşılaştı" ifadeleri yer aldı.

AKP İstanbul milletvekili Ravza Kavakçı Kan ise El Cezire'ye demecinde, kongrelerde sosyal mesafe, hijyen ve maske kurallarına uyulduğunu savundu.

'EN YÜKSEK VAKALARIN GÖRÜLDÜĞÜ KENTLER'

Haberde, "Türkiye korona virüsü kısıtlamalarını kaldırmayı ele alırken, iktidar partisi en yüksek vaka sayılarına sahip olan bölgede hıncahınç dolu siyasi mitingler düzenlediği için eleştiri altında. AK Parti son haftalarda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın birçoğuna bizzat veya video üzerinden katıldığı bir dizi toplantı düzenlemekte. Fakat Karadeniz'deki Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu'daki etkinlikler sağlık çevrelerinin ve muhalefetin özellikle tepkisini çekti. Türkiye iki hafta önce il il vaka sayılarını açıklamaya başladı ve en yüksek sayılardan bazıları, bu dört kuzeydoğu kentinde görüldü" deniliyor.

El Cezire, bu dört kentteki her 100 bin kişide görülen vaka sayılarını tek tek paylaşırken, Ordu'nun batısındaki Samsun'da da sayının artmakta olduğunu belirterek "Bu beş bölge, Türkiye'nin geçtiğimiz hafta tespit edilen yeni Covid-19 vakalarının yüzde 17'sini oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Haberde, Türkiye'nin en kalabalık iki kenti olarak İstanbul be Ankara'daki oranın çok daha düşük olduğu belirtildi.

'ARTIŞLA KONGRELER ARASINDA BAĞLANTI VAR'

Haberde Erdoğan'ın "Salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve Rize'de salonlar lebaleb dolu" sözleri de hatırlatılırken, TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman'ın görüşlerine de yer verildi. Vaka oranlarını parti kongrelerine bağlayan Adıyaman, "Hükümetin kongre düzenlediği her yerde vaka sayıları artıyor. Mersin'de de kongre yaptılar ve vakalar orada da arttı. Karadeniz'de durum aynı çünkü binlerce kişi bu kongrelere gitti" dedi. Adıyaman, "Hükümet sağlık bakanının, Dünya Sağlık Örgütü'nün, TTB'nin ve diğer profesyonel kurumların tavsiyelerini gözardı ediyor" diye konuştu.

AK PARTİLİ KAN: ARTIŞLA İLİŞKİLENDİRMEK BİLİMSEL DEĞİL

El Cezire'nin görüştüğü AK Parti İstanbul milletvekili Ravza Kavakçı Kan ise eleştirilere karşı çıkarak kongrelerde sosyal mesafe, hijyen ve maske kurallarına uyulduğunu savundu. İleri yaştaki parti üyelerinin girişine izin verilmediğini ve katılımcılara önceden kuralları hatırlatan broşürler dağıtıldığını söyleyen Kan, "Kongrelerin, özellikle de Karadeniz bölgesinde düzenlenenlerin artışa yol açtığını söylemek bilimsel değil ve somut verilere dayanmıyor. Kayıtlara geçen vakalara baktığımızda, buna kongrelerin yol açtığını gösteren bir kanıt yok" dedi.

Toplantıları demokratik sürecin bir parçası olarak tanımlayan AK Partili vekil, "Endişeleri anluyorum ama bu olması gereken bir süreç... Çok sayıda etkinlik ertelendi ve birçok bölgede kongreler asgari katılımla yapıldı. Kurallara ve kısıtlamalara olabildiğince uymaya çalışıyoruz. Eleştirileri anlıyorum ama bu süreçte en yüksek tedbirleri alıyoruz" diye konuştu.

'SADECE VIP'LER SOSYAL MESAFELİ'

İl kongrelerinin 24 Mart'taki büyük parti kongresine giden süreçte yapıldığını belirten El Cezire ise "VIP'ler, genellikle büyük spor salonlarında veya arenalarda düzenlenen kongrelerde sosyal mesafe dikkat ederek oturuyor ama yanlardaki katlı oturma alanları genellikle, birçoğu komşu illerden otobüsle getirilen binlerce destekçiyle hıncahınç doluyor" diye yazdı.

Haberde İzmir kongresindeki kalabalık görüntülerin özellikle tepki çektiği belirtilirken, etkinliğe katılan bir AK Partili vekilin ertesi gün sosyal medyada Covid-19 testinin pozitif çıktığı bilgisini paylaştığı ancak bu tweet'i sonradan sildiği de belirtildi.

'MUHALEFETİN, ÖZELLİKLE DE HDP'NİN ETKİNLİKLERİNE CEZA'

El Cezire, "Bu arada muhalefet partileri, özellikle de HDP, siyasi etkinlikleri konusunda kısıtlamalar ve cezalarla karşılaştı" ifadelerini kullandı.

El Cezire'nin haberinde muhalefetin AK Parti kongrelerine dair eleştirel açıklamalarına da yer verilirken, Karadeniz'deki vaka artışının haftasonunda köye gidilmesinden ve 30 kişi kısıtlamasına rağmen kalabalık cenazelerden de kaynaklanıyor olabileceği belirtildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Faruk Aydın ise bölgede köy, kasaba ve kentlerdeki pozitiflik oranının eşit olduğunu söyleyerek özel önlemler alınması çağrısında bulundu. Aydın, şehirden köye gidişlerin kısıtlamalardan etkilenmediğini belirtti.

Haberde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın babası Muhammed Emin Saraç'ın Erdoğan, bakanlar ve birçok siyasetçinin yanı sıra kendisinin de katıldığı cenaze töreni için özür dilediği de hatırlatıldı.

Kaynak: Duvar