Halkevleri Başkanı, "AKP, 'kamu yararı' kavramını da değiştiriyor" dedi.

İSTANBUL- Halkevleri'nin 50 yıldır taşıdığı 'kamu yararına dernek' statüsü Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırıldı. 4 ay önce alınan karar, Halkevleri'ne yeni tebliğ edildi. Karara karşı Danıştay'a dava açacaklarını söyleyen Halkevleri Başkanı İlknur Birol, "Toplumu ve devlet aygıtlarını yeniden inşa eden AKP, kamu kavramının içeriğini karın ve rekabetin kavramlarıyla yeniden dolduruyor" dedi.

Bakanlar Kurulu, Halkevleri'nin 50 yıldır taşıdığı "kamu yararına dernek" stasünü kaldırdı. Karar, İçişleri Bakanlığı'nın 7 Şubat 2011 tarihli önerisiyle 4 Nisan 2011 tarihinde alındı. Ancak, Halkevleri'ne ise 4 Temmuz günü tebliğ edildi.

Kararı ETHA'ya değerlendiren Halkevleri Başkanı İlknur Birol, Halkevleri'nin 'kamu yararına faaliyet gösteren dernek' sıfatlı tek sol kitle örgütü olduğunu belirtti, "50 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla verilmiş, 50 yıl sonra yine aynı kararla alındı" dedi.

'BU KOLAYLIKLARI KULLANMADIK'

'Kamu yararına dernek' sıfatının sağladığı kolaylıklardan faydalanmadıklarını söyleyen Birol, "Bu özellik, Deniz Feneri, İHH gibi kurumların devlet ve belediyelerle girdikleri ilişkisinde öncelik ya da kolaylıklar sağlıyor" dedi.

Kararın, hükümetin kamuyu yeniden yapılandırma ve tanımlama programının bir parçası olduğunu söyleyen Halkevleri Başkanı, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bizim algımız şu; kamu kavramının kendisinde topyekün bir değişikliğe gitmesinin eseri bu. Toplumu ve devlet aygıtlarını yeniden inşa eden AKP, kamu kavramının içeriğini karın ve rekabetin kavramlarıyla yeniden dolduruyor. Bizim faaliyetlerimiz gönüllülük esasına dayanır. Gönüllü öğretmenler ders verir, parasal bir karşılığı yoktur. Ama devlet bize Dernekler Yasası'na dayanarak diyor ki, 'Neden karşılık ödemiyorsun?'

AKP'nin kamu algısı, sadakaya dayalı bir yardım sistemi ile piyasa koşullarında rekabet ve kara dayalı faaliyetlerdir. Bu saldırı sadece Halkevleri'yle ilgili değildir. Topyekün bir şekilde kamu kavramının halk yararına olan içeriğinin ortadan kaldırılmasına yönelik bir saldırı."

Halkevleri Başkanı İlknur Birol, karara karşı Danıştay'a itiraz edeceklerini belirterek, "Belki o zaman savunma verirlerse, gerekçesini öğrenmiş oluruz" dedi.

1950 VE 1980'DE KAPATILMIŞTI

1932 yılında ‘eğitim, aydınlanma, sanat ve kültür’ örgütü olarak kurulan Halkevleri, 1951 yılına kadar 10 milyon 73 bin 153 kişinin okuma yazma öğrenmesini sağladı. 1951 yılında Demokrat Parti döneminde kapatıldı. 1963’te ikinci kez kuruldu. 12 Eylül 1980 darbesiyle birlikte yeniden kapatıldı. Üçüncü kez ise 1987 yılında açıldı.

ETHA