CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,  AKP hükümetleri döneminin 18 yıllık İnsan Hakları Raporunu hazırladı.

Tanrıkulu'nun hazırladığı raporda, 18 yılda 3 bin 396’sı çocuk olmaz üzere toplam 43 bin 780 kişinin yaşam hakkının ihlal edildiği, 27 bin 493 kişinin işkenceye maruz kaldığı, 808 gazetecinin tutuklandığı ileri sürüldü.

Raporda yer alan iddialara göre, yaşam hakkı ihlal edilenlerin 112’si nefret cinayeti, 6 bin 721’si kadın cinayeti, 26 bin 407’i iş cinayeti 2 bin 380’i cezaevi yönetimlerinin ihmalleri sonucu hayatını kaybetti.

Kara mayınlarına bastıktan sonra patlama sonucu 305, rast geleataş atma, dur ihtarına uymama sonucu 1662 kişi yaşamını yitirirken, faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin sayısı 261 oldu.

Göç ederken 781 mülteci yeni bir yaşama kavuşamadan yolda hayatını kaybetti.

18 yılda 808 gazeteci tutuklandı ve halen 87’si cezaevinde. En çok gazetecinin tutuklandığı yıl 2017 oldu ve bu yılda 206 gazeteci cezaevine girdi.

‘YAŞAM HAKKI PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI’

CHP Tanrıkulu raporunun değerlendirmesinde pandemi dönemine de dikkat çekerek, yaşamını yitiren sağlıkçıları ve motorlu kuryeleri şöyle andı:

“Pandemi süreci, ülkemizin içinde bulunduğu durumu yeni bir bakış açısıyla görmemizi sağladı. Örneğin ‘insan hakları’ denince akla ilk gelen kavram olan ‘yaşam hakkı’nın nasıl pamuk ipliğine bağlı olduğunu bir kez daha anladık. Türkiye’de testleri pozitif çıkan vatandaşlar dolmuşla, otobüsle evine gönderilirken Avrupa’da hastalanan bir yandaş için ambulans uçak kaldırılması, hastalıktan korunmanın temeli koşullarından maskelerin dağıtımındaki beceriksizlik, son olarak da hayati önemdeki aşı uygulamasındaki karışıklık ve belirsizlikler.”

361 SAĞLIKÇI VE 160 MOTOKURYE PANDEMİDE HAYATINI KAYBETTİ

“Pandemi sürecinde insanüstü bir çabayla hizmet verirken yaşamını yitiren 361 sağlık çalışanını ve evlerine kapanan insanlara hizmet götürürken yollarda canını veren 160 motokurye/servis elemanı saygıyla anıyoruz.”