Suriye'nin Hama kentine bağlı Maan Köyü'nde 9 Şubat Pazar günü İslamcı militanlar tarafından gerçekleştirilen katliama tepkiler sürüyor. Alevi köyünde aralarında 4 engellinin, kadın ve çocukların da olduğu 60’ın üzerinde kişi aralarında Türkiye tarafından desteklenen grupların da olduğu aşırı İslamcı örgütler tarafından katledilmişti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Suriye'de çetelerin Alevi, Kürt ve Hristiyan yurttaşlara yönelik katliamlarını Taksim'de bulunan Galatasaray Lisesi önünde yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti.

Başbakan Erdoğan'ın fotoğraflarının olduğu ve üzerine "Beslediğin caniler kardeşlerimize kıyıyor" dövizlerinin açıldığı eylemde basın açıklamasını Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül yaptı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Kemal Bülbül, Suriye'de çetelerin Alevi, Kürt ve Hristiyan yurttaşlara yönelik katliamlarını kınayarak katliamlardan ABD ve AKP'nin birinci derecede sorumlu olduğunu belirtti.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Özgür Demokratik Alevi Derneği, Garip Dede Dergahı, Şahkulu Sultan Dergahı, Dersim Dernekler Federasyonu, Divriği Kültür Derneği, Kangal Dernekler Federasyonu, İkitelli Cemevi, Arnavutköy Cemevi, Bağcılar Cemevi Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Tanıtma Vakfı gibi birçok dernek ve kültür evinin destek verdiği açıklamada, "AKP savaş politikalarını istemiyoruz" ve "Suriye Maan'daki El Kaide'nin yaptığı katliama sessiz kalma" pankartı açılırken, "Katil Erdoğan hesap verecek", "Aleviyiz haklıyız kazanacağız", "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Suriye halkı yalnız değildir" sloganları atıldı.

'KATLİAMDAN ABD VE AKP BİRİNCİ DERECEDE SORUMLU'

"El Kaide, El Nursa çetelerinin AKP ve ABD desteğiyle Suriye'de Alevilere, Rojava'da Kürt halkına karşı katliam soykırım derecesine ulaştı. AKP, ABD ve eli kanlı çeteler insanlığa karşı suç işliyor" diyen Kemal Bülbül, "Suriye'de savaş yoktur, katliam vardır. Savaş taraflar arasında olur. Suriye'de katledilen Alevilerin ve mazlum halkların silahı, tankı, topu yoktur" dedi.

Suriye'de katliam yapanların AKP hükümeti ile işbirliği içinde olduğunu söyleyen Bülbül, Başbakan Erdoğan'a seslendi: "Başbakan sen Türkiye ve Ortadoğu halkları karşısında suçlusun, bu katliamın ortağısın. Gizlice giren tırların, işkence ile katledilen çocukların, tecavüze uğrayan kadınların hesabını ver."

AKP, El Kaide, El Nusra çetelerin katliamları meslek edindiğini savunan Bülbül, "İnsanlık onurunun ayaklar altına alındığı, çocukların, kadınların, genç, yaşlı demeden bütün insanların katledildiği Suriye'de bu vahşet tablosuna güç veren AKP hükümeti katliamın ortağıdır" dedi.

Başta ABD ve AKP olmak üzere bütün iktidarların Suriye'de yaşanan katliamın birinci sorumlusu olduğunu söyleyen Bülbül, "Yeni Osmanlıcılık hayalleriyle bölgenin sultanı olmaya çalışan Başbakan gözü dönmüş bir halde, sağa sola saldırıp güçlü olduğunu ispatlamaya çalışırken arkadan yolsuzluk, hırsızlık, dolandırıcılık, talan ve yağma yoluyla günlük siyaseti yürütüyor" dedi.

AKP'ye seslenen Bülbül, AKP'nin insanlığa karşı suç işlediğini belirterek, "Bu katliam politikasından vazgeçin" dedi. Tüm siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin katliama karşı gereken tutumu alması gerektiğini ifade eden Bülbül, herkesi yaşanan katliamlar karşısında duyarlı olmaya davet etti.

Bülbül açıklamanın devamında katliamcı çetelere karşı mücadele vurgusu yapılarak şunlar ifade edildi: "Biz demokratik Alevi hareketini oluşturan kurum ve dernekler olarak başta Alevi toplumu olmak üzere, demokrasi güçlerini, demokrasi ve eşit yurttaşlık mücadelesindeki paydaşlarımızı, müsahip kurumları, siyasi partileri bu vahşete ve soykırıma karşı Antakya'ya Suriye sınırına yürümeye çağırıyoruz."

Aleviler, ardından "Katil El Kaide, işbirlikçi AKP", "Suriye halkı yalnız değildir" sloganlarıyla Tünel'e yürüdü.