İBB Meclisi şubat ayı toplantılarının son gününde, Sarıyer “İmam Hüseyin Cemevi’nin” bulunduğu parselle ilgili imar planı değişikliği teklifini görüştü.

Sarıyer Belediye Meclisi’nin 2013 yılında aldığı kararla hazırlanan imar planı değişikliği teklifi 8 yıldır İBB’de bekliyordu.

Boğaziçi SİT alanında kaldığı için birçok bürokratik engele takılan Cemevi ile ilgili plan değişikliği teklifi yeniden İBB Meclis gündemine geldi.

400 bin nüfuslu Sarıyer ilçesinde yaklaşık 100 bin Alevi yurttaşın yaşadığı ve Alevilerin kendi ilçelerinde ibadetlerini yapabileceği bir Cemevi bulunmadığı belirtilerek hazırlanan teklif, AKP grubunun engeline takıldı.

BirGün’den Volkan Ateş’in haberine göre, konuyla ilgili olarak hazırlanan İmar Komisyonu Raporunda, “Plan değişikliği teklifi incelenmiş olup; İstanbul 3 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 4 Aralık 2018 tarihli görüşü doğrultusunda komisyonumuzca uygun görülmemiştir” denildi.

“SARIYER’DE TEK CEMEVİ”

Teklifle ilgili konuşan İBB CHP Meclis Üyesi Nizamettin Günel şunları söyledi:

“Ne yazık ki bu dönemde 3 no’lu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun görüşü doğrultusunda İBB Meclisi’nde AK Partili Meclis üyelerinin oylarıyla bu reddediliyor. Şu anda orada bir cemevi var. Sarıyer’de tek cemevi. 100-150 bin Alevi yurttaşın yaşadığı bir yerde tek cemevi için verilen bu kararı doğru bulmuyorum. Bunun yeniden değerlendirilmesi bizim için çok önemlidir.”

İBB AKP Meclis üyesi Saim Kadıoğlu ise Sarıyer’de bulunan bu parselin sit alanı olduğunu ve planlanırken önce İBB ardından Koruma Kurulu sürecinin olduğunu belirtti. AKP çoğunluğunun hazırladığı olumsuz rapor, İBB Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. CHP rapora ret oyu verdi.