AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İYİ Parti Grubu’nun dün TBMM Genel Kurulu’nda Ayasofya Müzesi’nin ibadete açılmasına yönelik verdiği araştırma önergesine ilişkin açıklama yaptı.

Araştırma önergesini “evlere şenlik bir durum” olarak nitelendiren Muhammet Emin Akbaşoğlu, “Ayasofya’nın her şeyi belli, ortada. Sonuçta araştırılarak ne elde edilecek?” diye konuştu.

İYİ Parti’nin “iyi ders çalışması gerektiğinin açık olduğunu” söyleyen Akbaşoğlu, Ayasofya Camisi’nin 1934 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müze statüsüne dönüştürüldüğünü ancak İYİ Parti Grubu’nun önergesinde, “1932’den beri müze olarak kullanılan” diye bir ibarenin geçtiğini belirtti.

‘AYASOFYA MESELESİNİ SULANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Akbaşoğlu, “Aynı zamanda Ayasofya’nın ‘toplu ibadethane olarak’ zikredilmesi söz konusu. Ayasofya ibadethanedir ve toplu veya bireysel anlamda ibadete açık hale getirilmesi lazım gelir ancak burada gerçekten İYİ Parti’nin hazırlamış olduğu önergenin içeriği de sıkıntı içermekte” ifadelerini kullandı.

Ayasofya’yla ilgili Danıştay’da yürüyen bir hukuki sürecin bulunduğunu dile getiren Akbaşoğlu, şöyle devam etti:

“Temmuz ayı içerisinde bu konuya ilişkin bir karar verilmesi durumu söz konusu. Bu kararla birlikte inşallah yürütme, yasama olarak da netleşen tabloya göre adım atma durumu söz konusu olacak. Zaten kendisi hukuki bir sürecin sonuna gelmiş olan Ayasofya meselesini sulandırmaya ve aslında başa sarmaya dönük ve oradan farklı siyasi manipülasyonlar elde etmeye, yalanla, dolanla, algıyla farklı neticeler elde etmeye dönük CHP ve İYİ Parti’nin yaklaşımı hakikaten milletin gözünden kaçmıyor.”