Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) 25 Eylül'de 'bağımsızlık' referanduma gidecek.

Saray ve hükümet yetkilileri referanduma net olarak karşı çıkarken, AKP'li bazı isimler 'bağımsızlık referandumu' için 'Kürtlere tanınan bir hak' olduğu görüşünü ifade ediyor.

Referandum tarihinin ilan edilmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada "Bunun vahim bir hata teşkil edeceğini düşünüyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin muhafaza edilmesi Türkiye'nin Irak politikasının temel ilkelerinden biridir. Bu ilke bölgede kalıcı istikrar, barış, güvenlik ve refahın önkoşulları arasındadır" ifadelerine yer vermişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise referandum tartışmalarına ilişkin "Kerkük'te milli bayrağın dışında ikinci bir bayrağın asılmasını kesinlikle yanlış buluyorum. Ve oradaki o bayrağın sahipleri şunu bilsinler ki bölücülük yapıyorlar. Bu yanlıştan dönülmesi çağrısında bulunuyorum. 'Kerkük bizimdir' diyerek böyle bir münasebetin içine girmeyin. Bedelini ağır ödersiniz. Hemen o bayraklarınızı indirin." demişti.

ENSARİOĞLU: REFERANDUMU KÜRTLERE TANINAN BİR HAKTIR

Saray ve hükümet kanadından yapılan net açıklamalara karşın ilk çatlak ses AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'ndan gelmişti.

Ensarioğlu, 9 Haziran'da Erbil merkezli uydudan yayın yapan K24 televizyonuna yaptığı açıklamada bağımsızlık referandumunun Irak Anayasası’nda Kürtlere tanınan bir hak olduğunu da vurgulayarak, "Bağımsızlık kararı halk tarafından verilecek. Herkese düşen buna saygı göstermektir" dedi.

ATALAY: KİMSEDEN MÜSAADE İSTEMEK ZORUNDA DEĞİLLER

AKP içinden ikinci çatlak ses de AKP Ardahan Milletvekili Orhan Atalay'dan geldi. Atalay, K24'e yaptığı açıklamada referandumun orada yaşayan insanların kendi tercihlerini ve kaderlerini tayin edecekleri temel bir hak olduğunu vurguladı.

Atalay şöyle devam etti: "O haklarını esas itibariyle istedikleri gibi kullanırlar ve bu haklarını kullanırken kendi komşularıyla bir görüş ve fikir alışverişinde bulunurlar ama kimseden müsaade istemek zorunda değiller."

AKP'deki bu çatlak seslere ilişkin Saray ve Hükümetten henüz bir açıklama gelmedi.

(Kaynak: Cumhuriyet)