AKP, AYM’nin Kıyı Kanunu’na aykırı olduğu için iptal ettiği Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü için yeni düzenleme getiriyor.

İmar kanunu değişikliği ile aynı alanda resmi kamu kurumu yapılabilecek.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, düzenleme ile AYM kararının arkasından dolaşıldığını ifade ederek, "Teklife imza atanlar, duyuranlar ve kanunu hazırlayan Çevre Bakanlığı, anayasaya aykırı bir işe teşebbüs ediyor. Düzenleme kanun metninden çıkarılmalı" dedi.

Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, AKP'li milletvekillerinin imzasını taşıyan "Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Başkanlığına sunuldu.

Kaçak yapılarla ve yeni imar planlarına ilişkin düzenleme öngören 37 maddelik kanun teklifinde, Bitlis'in Ahlat ilçesinde Van Gölü kıyısına yapılmak istenen köşk ile ilgili de bir madde yer aldı.

Yeni düzenleme ile Ahlat’ta, Kıyı Kanunu’na tabi bölgede, imar planı kararıyla resmi kurum alanları yapılabilecek.

ERDOĞAN TALİMAT VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Ahlat'ta yapılmak istenen Cumhurbaşkanlığı Köşkü için AKP'nin teklifiyle Ocak 2019’da Kıyı Yasası'nda değişiklik yapıldı.

Söz konusu düzenlemede "kroki ile sınır ve koordinatları gösterilen alanlarda bu kanunun kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümleri uygulanmaz" denildi.

Bu düzenleme ile Ahlat’ta inşaatına başlanan saray için kıyının doldurulmasına, kazı yapılmasına, değiştirilmesine, duvar, çit, parmaklık gibi engeller oluşturulmasına olanak sağlanmış oldu.

AYM İPTAL ETMİŞTİ

Söz konusu düzenlemenin iptali için CHP, Anayasa Mahkemesinde (AYM) dava açmıştı. AYM de torba yasayla getirilen kanun hükümlerini iptal etti.

AYM'nin iptal gerekçesinde, kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olmasının, buraların özel mülkiyete konu olamayacağı ve doğasına uygun olarak herkesin ortak kullanımına açık bulunmaları gerektiği anlamına geldiği vurgulandı.

"Kıyıların herkesin ortak kullanımına açık" olduğuna dikkat çeken AYM kararının gerekçesinde, "Devletin gözetim ve denetim görevini yerine getirmesini sağlayacak kurallara yer verilmeksizin belirli alanlardaki yapılaşmaların 3621 sayılı Kanun’daki sınırlamalardan istisna tutulması, aynı zamanda hukuki belirsizliğe de yol açmaktadır. Söz konusu belirsizliğin ortadan kaldırılması, devletin gözetim ve denetim yükümlülüğünün yerine getirilebilmesi için Kanun’a ekli kroki ve listelerde gösterilen alanlarda Anayasa’da öngörülen ilkelere uygun yasal düzenleme yapılması zorunludur" denildi.

ERDOĞAN'IN "YAPACAĞIZ" ISRARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AYM kararından yaklaşık bir ay sonra Ahlat’taki konuşmasında, "10 dönüm arazi üzerine 1071 metrekare oturma alanına sahip bir cumhurbaşkanlığı külliyesi kuruyoruz. Birileri rahatsız olsa, engellemeye çalışsa da bu otağı ilçemize kazandıracağız. Ahlat’ta külliyenin yanına butik birkaç otel de yapacağız" dedi.

AYM’NİN İPTAL KARARINA YENİ DÜZENLEME

AYM’nin kararından yaklaşık altı ay sonra Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü için İmar Kanunu değişikliği içinde yeni bir düzenleme getirildi.

AKP'li milletvekillerinin imzası ile TBMM’ye sunulan kanun teklifinde, AYM’nin iptal kararı verdiği Kıyı Kanunu'na Ek 2 maddesi getirilmesi önerildi.

Ayrıca teklifte resmi kurum alanı sınırlarını ve koordinatları gösteren bir de kroki eklendi.

Söz konusu değişiklik teklifinin gerekçesinde, "Ahlat ilçesinin topografik yapısı geri sahasındaki doğal ve yapay kısıtlayıcı koşullar sebebiyle, Kıyı Kanunu’na tabi alanlarda bölgenin gelişmesine katkı sağlayacak kamu yapısının oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğundan, Kıyı Kanunu’na tabi kısımlarda kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılabilmesini de teminen imar planı kararıyla resmi kurum alanları yapılabilmesi amaçlanmaktadır" denildi.

"SARAY HIRSI ANAYASA TANIMIYOR"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ahlat’ta yapılacak köşk için AYM’nin verdiği iptal kararını hatırlatarak, "AYM’nin kararının arkasından dolanmak için yeni bir düzenlemeyi imar torbasıyla tekrar getirmeye çalışmaktadırlar. Recep Tayyip Erdoğan’ın saray merakı çok yüksek bir noktaya ulaşmıştır. Saray hırsı anayasa tanımıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, ‘kuvvetler ayrılığı’ kavramı yerine ‘kuvvetler birliğini’ savunan pozisyona savrulmuştur. Recep Tayyip Erdoğan, anayasaya aykırı bir kanunda ısrar ederek kuvvetler ayrılığını tanımadığını bir kere daha kamuoyuna göstermektedir" ifadelerine yer verdi.

Özel, "Yargı kararlarını tanımayan Recep Tayyip Erdoğan, Parlamentoyu kendisine suç ortağı yapmak konusunda da ısrarcı olmaktadır. İktidar partisinin keyfi ve anayasaya aykırı, kamu yararını hiçe sayan kanunlar çıkarmasına engel olmak görevimizdir, anayasaya aykırı olduğu Anayasa Mahkemesinin 2019/53 sayılı kararıyla da tescil olmuş bu düzenlemenin kanun metninden çıkarılması gerektiği ortadadır" dedi.

Ahlatlı İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral ise "Türkiye’yi yönetenlerin AYM’nin verdiği karar doğrultusunda davranması gerektiğini düşünüyorum. Kimseye bir ayrıcalık tanınmaz. Ahlat’a kanunsuz bir yatırım gelecekse ben onun yanında değilim" dedi.