Devlet Bakanı Faruk Çelik tarafından yürütülen ancak hiç bir sonuç alınamayan “Alevi açılımı”, yeni hükümetle birlikte sona erdirildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından okunan hükümet programında, Alevilerle ilgili bir ifade yer almadı.

Bir önceki AKP grubunda üç Alevi milletvekili vardı. Bu kez sayı bire düşerken, Hükümet programında da Aleviler'in sorunları yer almadı. Alevi açılımını yürüten ancak somut hiçbir gelişme sağlayamayarak, sadece AKP'nin dayattığı Aleviliği gündemleştiren Devlet Bakanı Faruk Çelik, yeni hükümette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na getirildi.

ANF'nin haberine göre, Hükümet içinde yeni bakanlık yapılanması çerçevesinde görev dağılımları da yapıldı. Alevi açılımını yürüten Çelik’e bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni kabinede Başbakan Yardımcılığı’na getirilen Bekir Bozdağ’a bağlandı. Ancak görev dağılımında Alevi açılımının sorumluluğu hiç kimseye verilmedi.

Bakan Çelik, Alevi açılımıyla ilgili henüz Bakanlar Kurulu’nda bir değerlendirme yapılmadığını belirtirken, “Alevi açılımındaki temel hedeflerimiz konusunda sonuç alıcı çalışmaları yaptık. Orada yeni bir çalışma konusu yok” diyerek Alevi açılımının yeni hükümetin öncelikleri arasında yer almadığı mesajını verdi.

Çelik döneminde Alevi çalıştayları toplayarak bir tartışma süreci başlatmıştı. Birçok kez toplanan çalıştaylarda, ‘Sivas katliamının yapıldığı Madımak Oteli’nin kamulaştırılarak kültür merkezi yapılması’, ‘zorunlu din dersi sorunun çözülmesi’ ve ‘cemevlerinin statüsünün netleştirilmesi’ gibi hedefler belirlenmişti. Ancak daha sonra Alevi Çalıştayı raporunda Alevilerin taleplerinin yer almadığı görülmüştü.

Nitekim bu ayın başında Sivas'ta Madımak Oteli önünde yapılmak istenen anma töreni polisin saldırısı ile engellendi. AKP açılım hedefi olarak gördüğü Madımak Oteli’nin kamulaştırılarak kültür merkezi yapılması bir yana Sivas katliamının hatırlanmasına dahi tahammül göstermedi.