Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) başlattığı “İş ve aş buluşmaları” etkinliğinin Mersin ayağı devam ediyor.

HDP’nin Ekonomi, Emek, Sağlık ve Sosyal Politikalar, Ekoloji komisyonları kentte üç gün boyunca temaslarını sürdürecek.

HDP Genel Merkezi Ekoloji Komisyonu, Mersin Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri ile birlikte 11 Mart 2011’de Japonya’nın Fukuşima kentine meydana gelen nükleer facianın yıl dönümünde Akkuyu’da inşası süren Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) karşı Gülnar beldesinde basın açıklaması yapmak istedi.

JANDARMA AÇIKLAMAYI ENGELLEDİ

Artı Gerçek’ten Remzi Budancır’ın haberine göre, açıklamanın yapılacağı alanda jandarmalar konuşlandırıldı. Bölgede yoğun önlem alan jandarma, HDP ve platform üyelerini engelledi.

Jandarmanın engellemesine HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve Platform üyeleri sert tepki gösterdi.

Jandarmanın “Açıklama yapmaya izniniz yok. Yasak kararı var. Vali ya da kaymakam izin vermeli” gerekçesine sert teki gösteren Katırcıoğlu, açıklama yapılmasını engellemekle Anayasal suç işlendiğini söyledi.

Açıklamanın engellenemeyeceğini söyledi.

ÖZKAN: DÜNYA FELAKETE SÜRÜKLENİYOR

Heyetle jandarma arasında tartışma sürerken, kitle üzerinde dron uçuruldu.

Ayrıca jandarma, kalkanlarıyla kitlenin üzerine yürüdü. Yapılan görüşmelere rağmen açıklama yapılmasına izin verilmedi.

Bunun üzerine Mersin Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri jandarmanın çemberinde ellerindeki balonları uçurarak Nükleer Santrali istemediklerini söyledi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Aycan Özkan, "Dünya'yı felakete sürükleyen bu akılsızlığın hesabını sormaya geldik. Biz, doğayı yok eden, yaşamı yok eden bir santrale karşı çıkmak için geldik" dedi.

KATIRCIOĞLU: DÜNYA NÜKLLER SATRALERDEN VAZGEÇİYOR

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, HDP Ekoloji eş sözcüleri Menekşe Kızıltepe ve Naci Sönmez, Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NGP) üyeleri ve HDP Mersin İl yöneticilerinden oluşan heyet Gülnar beldesine bağlı Büyükecelli Mahallesi’ne geçti.

Yapımı devam eden Nükleer Santrale yakın olan bu alanda yapılan açıklamada “Halklar nükleer santral istemiyor” pankartı açıldı.

Bölgede nükleer santral yapılmasına tepki gösteren HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu, parti olarak bu çağda nükleer santral yapma derdinde olan Türkiye’yi tuhaf bulduklarını söyledi.

Halkların nükleer santral istemediğini ifade eden Katırcıoğlu, “Dünyanın bir çok ülkesinde nükleerden vazgeçerken, canım Mersin’i nükleer ile buluşturmak doğru değil” dedi.

HDP HEYETİ: AKDENİZİN NÜKLEER ÇÖPE ÇEVRİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Ardından açıklamayı HDP Ekoloji Komisyonu eş sözcüleri Naci Sönmez ve Menekşe Kızıltepe okudu. 11 Mart’ın Japonya’nın Fukuşima kentine meydana gelen nükleer facianın yıl dönümü olduğu hatırlatılan açıklamada, Fukuşima’nın Çernobil felaketinden sonra en büyük ikinci nükleer kaza olduğu belirtildi. Akkuyu Nükleer Santralin’in fay hattı üzerinde bulunduğu belirtilen açıklamada, nükleer santrallerle Akdenizin nükleer çöpe çevrilmesine izin vermeyecekleri aktarıldı.

'RUSYA’NIN DESTEĞİNİ ALMAK İÇİN NÜKLEER SANTRAL KURUYORLAR'

Akkuya’da nükleer santralin, Rusya’nın desteğini almak için siyasi bir tercih olarak inşa edildiği savunulan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Santralin inşaatına, ÇED raporlarındaki onlarca eksiğe ve halkın onayının alınmamış olmasına rağmen 2018 yılında başlandı. Nükleer santralden çıkan radyoaktif atıkların nerede ve nasıl depolanacağı, insanlara, hayvanlara, çevreye ve deniz yaşamına verdiği zararlar, nükleer santrallerin güvenilirliği, riskleri, yaşanabilecek kazalar ve sonuçları gibi çok önemli konular neredeyse hiç araştırılmadı ve tartışılmadı. Bakın, Akkuyu’da yapılan santral bin 200 megavattan, toplam 4 üniteden oluşan 4 bin 800 megavat gücünde. Santral faaliyete geçtiğinde bahsedilen sayıların yaklaşık 5 katı civarında atık ortaya çıkacaktır. Bu, Mersin ve Akdeniz’de yaşayan tüm canlılar için çok büyük bir çevre felaketidir.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ KAPATILSIN

"Dünya ülkeleri tüm nükleer santrallerini aşamalı olarak kapatma ve yenilenebilir enerjiye geçme aşamasındayken Akkuyu Nükleer Santrali kapatılması için buradayız. Rusya’nın desteğini almak için Türkiye’yi Nükleer çöplüğe çevirmeye çalışıyorlar. Nükleer santraller çevre ve insanlık için sonuçları geri alınamayacak kadar risklidir. Toplum ve ekosistem açısından büyük tehlikeler barındıran; nükleer santrallere karşıyız. Bütçe tercihlerini değiştirilerek nükleer santraller yerine, halkın tercihi olan enerji demokrasisine uygun, ekolojik dengeyi gözeten yöntemler tercih edilmelidir.”