Gazeteci Kenan Kırkaya hakkında 4 yıl önceki sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek dava açıldı.

 “Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılanacak olan Kenan Kırkaya’yı Yeni Akit hedef göstermişti.

HABERLERİ "SUÇ" SAYILDI

MA’dan Berivan Altan’ın haberine göre Gazeteci Kenan Kırkaya hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” gerekçesiyle Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Kırkaya’nın ilk duruşması 5 Aralık 2019 tarihinde görülecek. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 31 Temmuz’da hazırlanan iddianamede, gazeteci Kırkaya’nın sosyal medya hesabında yer alan haberler ve 2014-2015 yılları arasında yapılan paylaşımlar suçlama konusu yapıldı.

Sosyal medya hesabında yer alan “YPG: Cereblusu da özgürleştireceğiz”, “KCK’den devlete de kendi yerel birimlerine de eleştiri” ve “PKK Komutanı IŞİD’e karşı savaşı anlattı” paylaşımlarının haber paylaşımı olduğuna yer verilen iddianamede, paylaşımların “Örgüt propagandası yapmak” kapsamında değerlendirileceği belirtildi.

Paylaşımların içeriğini haber olarak kabul eden iddia makamı, YPG’nin Kuzey Suriye’de toprak işgal ettiğini öne sürerek, “Örgütün şiddet içeren yöntemlerini övücü, bunları meşru gösterici ve teşvik edici nitelik arz ettiği" ve Kırkaya'nın "zincirleme örgüt propagandası yapma suçunu işlediğini” savundu.

AKİT HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Kenan Kırkaya hakkında 10 Aralık 2018 tarihinde gözaltı kararı alınmış ancak Kırkaya adresinde olmadığı için gözaltı işlemi uygulanmamıştı.

Hükümete yakınlığıyla bilinen gazetelerden Yeni Akit ise 21 Temmuz’da Gazeteci Kırkaya’yı Yeni Yaşam gazetesinde kaleme aldığı “Kürdistan’a yönelik saldırı sadece sansür değildir” yazısı üzerinden hedef göstermişti.

Kırkaya hakkındaki soruşturmanın Akit’in hedef göstermesi sonrası davaya dönüşmesi dikkat çekti.

Kırkaya, OHAL sonrası pasaportu iptal edilen gazeteciler arasında yer alıyordu. KCK Basın davası kapsamında 2011 yılının Aralık ayında gözaltına alınan Kırkaya, 2014 yılı Mart ayında tahliye edilmişti.

Kırkaya, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) üyesi ve Uluslararası Gazeteciler Fedarasyonu’nun (IFJ) basın kartı sahibi.

Kaynak: Evrensel