Koza Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'in, Londra'da gözaltına alındığı açıklandı. İngiltere İçişleri Bakanlığı, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada Türkiye'nin iade talebi doğrultusunda İpek'in gözaltına alındığını doğruladı.

Yapılan açıklamada, İpek'in Türkiye'ye iade talebinin ele alınacağı duruşmanın Londra'daki Westminster Sulh Ceza Mahkemesi'nde Eylül ayında görüleceği belirtildi. İngiltere İçişleri Bakanlığı, davanın yargıya intikal etmesi sebebiyle konuyla ve kefalet koşullarıyla ilgili daha fazla bir açıklama yapamayacaklarını ifade etti.

Gözaltı haberlerinin ardından Akın İpek'in kefaletle serbest bırakıldığı basına yansıdı.

İPEK VE EŞİNDEN YALANLAMA

Artı Gerçek'in ulaştığı Akın İpek, gözaltına alınması iddialarına ilişkin ayrıntılı bilgi vermezken, "Hiç bir yeni gelişme yok" demekle yetindi.

Öte yandan Akın İpek'in eşi Nevin İpek de gözaltı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Nevin İpek eşiyle Londra'daki evlerinde birarada olduklarını belirtti.

Akın İpek, gözaltı haberinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla daha önce katıldığı bir programda söylediklerinden farklı yeni bir durum olmadığını açıkladı.

"PASAPORTUNA EL KONULDU" İDDİASI 

Gülen cemaati ile ilişkisi olduğu iddia edilen Akın İpek'in, 2016 yılında gerçekleşen darbe teşebbüsü ile bağlantılı olarak Türkiye tarafından iadesi talep ediliyordu. Bu hafta içinde Habertürk gazetesi, Londra'da mahkemeye çıkarılan İpek'in ev hapsine alındığını ve pasaportuna el konduğunu iddia etmişti.

Akın İpek'in İngiltere'de ev hapsine alındığı ve pasaportuna el konulduğuna yönelik haberlerin ardından, Akın İpek'in yönetiminde bulunduğu İngiltere'deki Koza Ltd. şirketi yazılı bir açıklama yapmıştı. Açıklamada, "Devlet kontrolündeki Türk medyasında çıkan yanlış haberlerin aksine Akın İpek ev hapsine alınmamıştır" ifadeleri yer aldı.

Koza Ltd., Akın İpek'in İngiltere sınırları içerisinde hareketine yönelik herhangi bir kısıtlama olmadığını duyurdu. Akın İpek ise Twitter'dan yazdığı mesajında, "Yoldayım, ev hapsinde değilim. Suçlu hiç değilim. Her vesile ile dünyanın her yerinde pırıl pırıl tertemiz olduğumuzu çok rahat anlatırım. Belgeleri ile ispat ederim. Bu benim kimliğim ve bu kimlik, her yerde geçer" dedi.

Türkiye'de Gülen yapılanması üyesi olmakla suçlanan Akın İpek'e ait olan Koza Altın'a devlet tarafından el konulmuştu. Koza Altın'ın İngiltere'de sahip olduğu Koza Ltd. ise faaliyetine devam ediyor. Türkiye'nin Akın İpek'i Koza Ltd.'nin direktörlüğünden çıkarmak için İngiltere'de yürüttüğü hukuki süreç de sürüyor.

Akın İpek'in başında olduğu Koza-İpek Holding'e Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmış, şirkete 25 Ekim 2015'te kayyım atanmıştı. Çok sayıda isim hakkında gözaltı kararı verilmişti. Ancak Akın İpek'in operasyon öncesinde İngiltere'ye gitmesi dolayısıyla Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi iade talepnamesi hazırlayarak İngiltere'ye gönderdi.

Artı TV ana haber bültenine bağlanan İpek İngiltere'deki prosedür gereği kendi isteği ile ifade vermeye gittiğini ve pasaportunu yine prosüdür gereği teslim ettiğini söyledi. 

Eğer suç işlemiş bir kişi olsa kendi iradesiyle ifade vermeye gitmiş bir kişinin İngiliz makamlarınca tutuklalanacağını ancak ortada işlediği bir suç olmadığı için hakkında herhangibir işlem yapılmadığını belirten İpek, devam eden mahkeme süreci hakkında şunları söyledi: 

"HİÇBİR ENDİŞEM YOK"

"Bir anda ortaya çıkmış gibi bir durum söz konusu değil. Bizim Türkiye'deki şirketlere kayyım atandıktan sonra kardeşim hakkında bir soruşturma olup olmadığını öğrenmek için savcılığa gidip ifade verdi. Orada herhangi bir yere gitme durumu olmadığın da söyledi. Ben de aynı şekilde gidip ifade verdim. Buradaki otoritelere gerekli bilgileri verdim. Geçen sene süreç başladı. Pasaportumu kendim teslim ettim ve bıraktılar. Ben eğer suç işlemiş biriysem, bu dünyanın her yerinde suçtur ve gereği yapılır. İngiltere'deki prosedürü yerine getirdim. Ama Türkiye'de büyük bir karalama kampanyası başlatıldı? Bunun bir sebebi olmalı. Ben bütün işlerimi yarın hesabını verecek şekilde yapmışım. Hiçbir endişem yok. Tek taraflı bir dezenformasyon var. Şimdi Eylül ayındaki mahkemenin sonucunu bekliyorum. Benimle alakalı delile dayanan bir suçlama olsaydı iade edilirdim. Çatı iddianamesine benim ismim konulmuş ve iademi istiyorlar. Çatı'da suçlanmam için hiçbir neden yok. Türkiye'de siz suç işleyen birinin yakını ya da arkadaşıysanız biz de suçlu ilan ediliyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi? Kefalet ödenmesi de normal bir prosedür. Mahkeme sürecini bekliyoruz. Bir suç var mı yok mu onu değerlendirecekler".