Çözüm süreci için oluşturulan "Akil İnsanlar" grubunda yer alan isimler, birlikte çalıştıkları Celalettin Can'ın serbest bırakılması için çağrı yaptı.  

Celalettin Can'ın tutuklanmasına gerekçe yapılan görüşlerini çözüm sürecinde devlet yetkililerine tüm açıklığı ile ilettiğini belirten çağrıcılar, Can'ın şimdi yine aynı görüşlerinden dolayı tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

"Bizler çözüm sürecinde birlikte çalışan Celalettin Can'ın dostlarıyız" diyen ve aralarında Baskın Oran, Kürşat Bumin, Kadir İnanır gibi isimlerin yer aldığı çağrıcılar Can'ın serbest bırakılmasını talep ettikleri bir çağrı metni yayınladı.

Metinde şöyle denildi: 

"Çözüm için birlikte çalıştığımız Celalettin Can 7 Şubat 2018 günü evinden gözaltına alınmış, uzun gözaltı sürecinden sonra tutukanak Silviri 9 nolu F Tipi Cezaevi'ne gönderilmiştir. Ömrünün 20 yılını bu ülkenin cezaevlerinde geçirmiş olan Celalettin Can, 78'liler Girişimi sözcülüğünü yapmış, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve iç barışına katkı konusunda çalışmalar yürütmüş, bütün bu görüş ve düşüncelerini çok açık bir şekilde kamuoyu, hükümet/devlet yetkilileri ile paylaşmıştır. 

Celalettin Can'ın savcılık ve sorgu hakimliği sırasında muhatap kaldığı sarulara bakıldığında tamamen meşru, demokratik çalışmaları ve bu doğrultuda çözüm sürecindeki faaliyetleriyle ilgilidir... Çözüm sürecindeki dostları olarak kamuoyuna açıklanmış düşüncelerinden dolayı tutuklandığına inandığımız Celalettin Can'ın serbest barıkılmasını istiyoruz."

ÇAĞRICILAR KİMLER?

Ahmet Faruk Ünsal, Ali Bayramoğlu, Baskın Oran, Doğu Ergil, Kadir İnanır, Kürşat Bumin, Levent Korkut, Mithat Sancar, Murat Belge, Oral Çalışlar, ÖztürkTürkdoğan, Tarhan Erdem, Tarık Çelenk, Cahap Coşkun, Yücel Sayman. 

Kaynak: Artı Gerçek