Malatya'da devam eden Zirve Yayınevi katliamı soruşturmasında çarpıcı bilgi ve belgeler ortaya çıkmaya devam ediyor.

3 yayınevi çalışanının öldürüldüğü kanlı baskından 5 yıl sonra Malatya Başsavcılığı’nca hazırlanan ek iddianamede, yakın tarihteki kanlı olaylarla ilgili şaşırtıcı iddialarda bulunulmuştu. İddianamede, TSK bünyesinde kurulan Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesi’nin (TUSHAD) bünyesinde JİTEM’in yanı sıra siyah ve beyaz kuvvetlerin bulunduğu belirtilerek, darbelerin, Rahip Santoro, Hrant Dink ve Zirve Katliamı’nın bu birimlerce gerçekleştirildiği öne sürülmüştü.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın TUSHAD'la ilgili bilgi ve belgeleri istemesi üzerine Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığa çok ilginç bilgiler gönderdi. "Akdeniz Raporu" adını taşıyan bir belgede TUSHAD'la ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor. 9 Ocak 2013 tarihinde Malatya'ya gönderilen belgede, subayların TUSHAD içerisinde aldıkları görevler anlatılıyor.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ OLAYLARINDA GÖREVLENDİRİLDİ

"Akdeniz Raporu" başlığını taşıyan raporda bir numara olarak Üsteğmen Z. B. Ç. ismi yer alıyor. Akdeniz bölgesinde "1 numaralı makine dairesi sorumlusu" olduğu belirtilen Z. B. Ç'nin de "Kürtçü ve Alevi unsurlarla" bağlantısı olduğu belirtiliyor. Z. B. Ç'nin özellikle Mersin bölgesinde PKK odaklı sokak eylemleri yaptırabilme kabiliyetine sahip olduğu belirtilen raporda, "Mersin'deki birçok olayı kendisi planlamıştır" ifadelerine yer veriliyor. Raporda Z. B. Ç. ile ilgili, "Akdeniz Üniversitesi'ndeki olaylarda kendisine görev verildi. Verilen görevlerde de, kendisine bağlı daire elemanları ile birlikte başarı sağladı. Kendisine bağlı siyah ve beyaz kuvvetleri koordine etmektedir. Verilen görevleri yerine getirme konusunda bir özel harpçi kadar hızlıdır. Kurtlar içerisindeki yapı ile Üsteğmen K. A. üzerinden irtibatlıdır" deniyor. Z. B.Ç. ile ilgili "teklif" başlığı altında ise dikkat çekici şu ifadeler yer alıyor: "İki yıl boyunca hassas görevler yapması bir süreliğine yerinin değişmesini gerekli kılmaktadır. Ankara merkeze alınması faydalı olacaktır."

“MİLLİYETÇİ VE KÜRTÇÜ UNSURLAR ARASINDA GERİLİM ARTTIRICI EYLEMLER”

Belgede; Üsteğmen E. S. A'nın da Akdeniz bölgesinden sorumlu ve Yüzbaşı H. Ç'ye bağlı olarak çalıştığı belirtiliyor. Mersin bölgesinde E. S. A'ya bağlı DTP, CHP, PKK ve ülkücü gruplar içerisinde adamlar olduğu belirtilen rapor şöyle devam ediyor: "Bu bölgede milliyetçi unsurlar ve Kürtçü unsurlar arasında gerilim arttırıcı eylemler planlama kabiliyetine haizdir. Bu konuda Adana-Mersin bölgesinde Abdülbaki Biçen ile irtibatlı olarak örgütlenmiştir. İskenderun'daki siyah ve beyaz kuvvetleri koordine etmektedir. Kuvvet içindeki Alevi grupları yapıya kazandırmaktadır. Dairesi ile birlikte DHKP-C ile ortak eylemler yürütmüştür."

E. S. A. ile ilgili "teklif" başlığında ise şöyle deniyor: "Dört yıldır Mersin bölgesinde olması nedeni ile deşifre olabileceği değerlendirilmektedir. İzmir bölgesi pilot bölge seçildiğinden 2009 yılı için İzmir bölgesinde görev yapması uygun olacaktır. Mersin ve Adana'da gösterdiği yararlılıkları, İzmir'de de gösterecektir."

ÜLKÜCÜLER DE KULLANILIYOR

"Akdeniz Bölge Faaliyetleri" başlığı altında, "faaliyetlerimiz hız kazanmıştır" denilerek şunlar sıralanıyor:

» "ÇYDD'nin örgütlenmede ve propaganda faaliyetlerinde aktif olarak kullanılması, bursların uygun kişilere yönlendirilmesi devrimin aydınlığına yeni savaşçılar kazanmada çok faydalı oluyor",

» "Başta Mersin olmak üzere Adana ve İskenderun'da CHP il ve ilçe teşkilatında etkinlik arttırıcı elemanlar sisteme kazandırılmış ve emredilen faaliyetlerin hayata geçirilebilme kabiliyeti kazanılmıştır",

» "Mersin, Adana ve Hatay'da ülkücü ve Türkçü unsurlar çeşitli kanallarla her seviyede enforme ve brife edilebilmektedir. Bu bağlamda her türlü siyasi ve ideolojik oluşumlar içerisinde siyah ve beyaz kuvvetler kullanılabilmektedir." (Taraf)