Nefret söylemi içeren provokatif yayınlarıyla tanınan ve AKP’ye yakın köşe yazarlarıyla dikkat çeken Yeni Akit gazetesinin hedef gösterdiği aydınların mahkemeye yaptığı başvuru reddedildi.

Akit gazetesi ve internet sitesi, çatışmaların sürdüğü ilçelerde operasyonların son bulmasını talep eden, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalayan Ankara Üniversitesi’ndeki akademisyenleri ifşa ederek isim isim yayınlamıştı. Gazete, “sözde aydınlar” ve “ihanetçiler” olarak nitelediği ve hedef gösterdiği isimlerin karşısına, “kahpe”, “eşcinsel sevici”, “İslam düşmanı” , “diplomalı sapkınlar”, “Ermeni aşığı” diye yazmıştı.

Nefret söylemi ve hakaret içeren yorumlarla hedef gösterilen akademisyenler ise, Akit gazetesini mahkemeye vermiş ve 17 Ocak 2016 tarihli, “Uzatmayın atın bu adamları” başlıklı “haber” nedeniyle habere ve gazetenin internet sitesine erişimin engellenmesini talep etmişti.

MAHKEME, “KAHPE” SÖZÜNÜ “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ” SAYDI

Fakat, Ankara 2. Sulh Ceza Hâkimliği, “basın özgürlüğü” diyerek akademisyenlerin talebini reddetti. Akit’in haberini “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendiren mahkeme, yapılan yorumların “basın özgürlüğü” içinde mütalaa edilmesi gerektiğini savundu.

Mahkemenin gerekçeli kararında, “Basın ve yayın olayların kamuya aktarılmasının yanında eleştiri sınırı içinde kalmak suretiyle yorumda da bulunabilecektir. Haberlerin daha çarpıcı hale getirilebilmesi amacıyla eleştiri ve kişilik özgürlüğünü zedelemeyecek şekilde yorum da basın özgürlüğü içinde mütalaa edilmeli. Söz konusu haber içeriklerinin, eleştiri ve basın özgürlüğü kapsamında kaldığı, talep edenin kişilik haklarına saldırı mahiyetinde olmadığı görülmekle talebin reddine karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Akit gazetesi bugünkü sayısında, “PKK destekçisi akademisyenlere mahkeme şoku” başlığıyla yayımladığı haberde, ret kararına ilişkin Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimliği nezdinde yapılan itirazın da reddedildiğini duyurdu. (Demokrat Haber)