İstanbul/ANF - AKP'nin Kürt Sorununun çözümü yerine sertlik ve savaş ağırlıklı politikalara yönelmesine bilim çevrelerinden de tepkiler geliyor. Akademisyenler, kaleme aldıkları dilekçede, Tayyip Erdoğan'a tepkilerini dile getirdi.

Doç. Dr. Ayten Alkan, Öğretim Görevlisi Biriz Berksoy, Yrd. Doç. Güven Gürkan Öztan ile Essex Üniversitesi'nden de Cavidan Soykan, Erdoğan'a gönderilmesi için bir dilekçe hazırlayıp, kampanya başlattılar.

Roboski katliamından sonra bu girişime daha fazla gerek gördüklerine dikkat çeken akademisyenler, katliamdan bizzat devletin sorumlu olduğunu vurguluyor. Akademisyenler, Erdoğan'dan, "Savaştan vazgeç, Kürt sorununun çözümüne engel olma" isteğinde bulundular.

Ortadoğu'daki halklar için barış dileyen Erdoğan'ın, Kürtlere ise şiddet politikasıyla yaklaştığını belirten akademisyenler, Türk devletinin PKK'ye yönelik operasyonlarına da vurgu yaparak, AKP Hükümeti'ne ve Erdoğan'a, "Artık Kürt sorununun çözümü için şiddet kullanmayı tercih etme" diye seslendiler.

"Pek çok lise öğrencileri de dahil olmak üzere 35 Kürt vatandaş, savaş uçakları tarafından 28 Aralık gecesi korkunç bir hava saldırısında öldürüldü" hatırlatmasını yapan akademisyenler, dilekçelerinde, devlet tarafından PKK'ye karşı yürütülen mücadelenin, yaklaşık 30 yıldır devam ettiğini, onbinlerce insanın hayatını kaybettiğini ancak çözüm olmadığını yazdılar.

Dilekçede, şu hususlara da yer verildi: "TC hükümetinden şiddete ve yıkıma dayalı askeri politikaları terk etmesini, ülkede sosyal ve siyasi muhalefeti bastırmaya yönelik tutuklamaları bir an önce durdurmasını istiyoruz. Hükümetin bu sorunlara siyasi zeminde çözüm bulma gibi bir görevi vardır. Savaş bitmeli, Kürt meselesi barışçıl siyasi mekanizmalar harekete geçirilerek çözülmelidir. Türkiye'deki Kürt halkı siyasi ve kültürel haklarına derhal kavuşturulmalıdır."

Hazırladıkları dilekçeyi Başbakanlık'ın e-posta adresine de yönlendiren akademisyenler, kampanyaya şu adresten destek verilebileceğini duyurdular: