Gözaltındaki akademisyenlere destek olmak için gittiği Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde çantasında HDP'nin Newroz bildirisi bulunduğu için "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla gözaltına alınan İngiliz akademisyen Christopher Stephenson hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, Stephehson'un 15 Mart 2016 tarihinde İstanbul Sarayı'na geldiği, ana giriş kapısından girdiği sırada yapılan kontrollerde çantasında 10 adet broşür ele geçirildiği belirtildi.

İDDİANAME

DİHA’nın haberine göre; iddianamede, Stephenson'un üzerinde bulunan broşürlerin üzerindeki resimlerde yüzleri maskeli şahısların sokak ortasında ateş yaktıkları, sokakta taşlardan bariyer kurdukları ve miting alanı görüntüsünde ise PKK/KCK'yi simgeleyen kırmızı, sarı, yeşil flama görüntülerinin bulunduğu anlatıldı. Broşürlerin bu haliyle "örgüte destek" amacıyla örgüt üyeleri tarafından hazırlandığı ifade edilerek, "Broşürlerde, sokakta ateş yakma, barikat kurma gibi eylemleri resmederek yapılan hukuksuz eylemleri meşrulaştırarak terör örgütüne destek vermek amaçlı olduğu değerlendirilmiştir" denildi.

Broşür üzerindeki "Özyönetimlerle Özgür Newrozlara" yazısına da dikkat çekilen iddianamede, "bu ibarenin örgüt tarafından son zamanlarda sıkça dile getirildiği ve sözde özyönetim talebini meşrulaştırmak amacıyla bu ibareyi kullandıkları, söz konusu broşürün de bu amaçla hazırlandığı" belirtildi. 

"ÖRGÜT PROPAGANDASI YAPMAK" İDDİASI 

PKK/KCK yöneticilerinin özerklik ile ilgili açıklamalarına da yer verilen iddianamede, "şüphelinin üzerinde ele geçmiş öz yönetim kavramını birlikte barındıran broşürün örgütün propagandasını yaptığı, davetiye süsü verilmesinin amaçlanan hedefi meşru kılmadığı, dolayısıyla şüphelinin bu nitelikteki broşürü örgütün propagandasını yapmak için bulundurduğu" iddia edildi. 

Stephenson hakkında "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebiyle hazırlanan iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.