6 Ocak tarihinde KHK ile ihraç edilen Barış imzacısı akademisyenler, öğrenciler, halk, sendikalar, çeşitli siyasi partiler, Emek ve Demokrasi Güçleri bugün Eğitim-Sen, SES, TTB'nin çağrısıyla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Polikinlikler önünde basın açıklamasında toplandı. 

"Akademi Susmadı Susmayacak" yazılı pankart açılarak basın açıklamasına katılan kitle pankartın etrafında toplandı. Sık sık " Akademi susmadı susmayacak, faşizme karşı omuz omuza, savaşa hayır barış hemen şimdi" sloganları atıldı.

Eğitim Sen 3 No'lu Şube, Ses ve TTB adına basın açıklamasını SES İzmir Şube Eş Başkanı Rukiye Çakır okudu.

Çakır, 6 Ocak gecesinde çıkan KHK ile İzmir Ege Üniversitesi'nde Eğitim Sen Üyesi 7, TTB ve SES üyesi 2 ve farklı hastanelerde görevli 2 SES üyesinin keyfi ve hukuksuz bir biçimde kamu görevinden çıkarıldığını, yine Ege Üniversitesi'nde 1 SES ve TTB üyesi asistanın da açığa alındığını söyledi.

Çakır, barış istemenin her yurttaşın görevi olduğunu belirterek ekledi: İhraç edilen hocalarımız “BARIŞ” diye haykıranlardı. Her yurttaşın görevi olmanın yanında akademisyen olarak kendilerine özellikle görev bilerek devleti uyarmışlardı. “Bu suça ortak olmayacağız” demişlerdi. Barış dediler, adalet dediler, özgürlük ve demokrasi dediler. Suçlandıkları tek konu, bu taleplerini korkusuzca dile getirmeleridir. Bizler de onlar gibi haykırıyoruz ve haykırmaya devam edeceğiz: Barış, adalet, özgürlük ve demokrasi!

"KESK ÜYELERİ ONURUMUZDUR” 

Akademisyenlerin yanında KESK'e bağlı sendika il yöneticileri ve üyeleri de bu KHK ile hedefte idi. Bilinmelidir ki KESK'e bağlı tüm sendika üyelerimiz bu güne kadar demokratik bir Türkiye, BARIŞ ile örülmüş bir yaşam, emekten yana bir dünya mücadelesini vermişlerdir ve vermeye devam edeceklerdir, ihraç edilen hocalarımız ve tüm KESK üyeleri onurumuzdur.

Ege Üniversitesi'nden ihraç edilen akademisyenlerin hafta sonu kapılarının kilitlerinin hukuksuz bir şekilde değiştirildiğini belirten Çakır sözlerini şöyle devam etti: Tüm bu süreçte Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün tavrı da akıllardan çıkmayacaktır. 6 Ocak KHK sonrasında hafta sonu hocalarımızın kapılarının kilitlerinin hukuksuz bir şekilde değiştirilmesi, bu süreçte ve öncesinde hocalarımızla, sendikalarla, demokratik kitle örgütleri ile diyalog yolunu seçmemesi akıllardan çıkmayacaktır. İhraç edilen akademisyenler arasında olmayan barış imzacısı hocalarımızın da kapılarının kilitlerinin değiştirilmesi, haklarındaki soruşturma bahane edilerek 6 Ocak sonrasında apar topar açığa alınmaları akıllardan çıkmayacaktır. Ege Üniversitesi Rektörlüğü Türkiye akademik özgürlüklerin ihlali tarihine şimdiden geçmiştir. 

"MÜCADALEYE DEVAM”

Çakır, basın açıklamasını mücadelelerini akademisyenlerin işlerine geri dönünceye kadar devam edeceğini belirtti.

TTB Merkez Konsey Üyesi Prof. Dr. Funda Obuz, KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin yanlarında olduklarını belirterek ekledi, "Haksız ve hukuksuz bir şekilde açığa alınan hekim arkadaşlarımız, iyi hekimlik değerlerini savundukları için, akademik özgürlüklerden, emek, barış ve demokrasi taleplerini hiç yılmadan dile getirdikleri için hedef seçildiler. İhraç edilen arkadaşlarımız geri dönene kadar mücadelemiz her zaman sürecek” dedi.

Basın açıklamasının ardından Ege Üniversitesi Hastanesi'nin ana giriş kapısına yürümek isteyen kitle polis engeliyle karşılaştı. Hastanenin çıkış kapısının çevik kuvvetin kapatılmasıyla kitle çıkış kapısında basın açıklamasını sona erdirdi. 

Öğrenciler öğretmenlerini yalnız bırakmayarak yanlarında bulundu, mücadeleyi öğretmenleri geri dönünceye kadar sürdüreceklerini bir kez daha belirtti.

BERKCAN ZENGİN / DEMOKRAT HABER