Erdoğan’ın 1,3 milyar lira harcanan ‘Ak Saray’ın maliyeti bununla da bitmiyor. Sarayın gider kalemlerinden sadece elektrik faturası aylık 700.000 TL.

BirGün’den Uğur Koç’un haberine göre, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu eski üyesi Nevzat Çeltek, bu büyüklükteki bir yapının aylık ortalama 700.000 TL’lik bir elektrik faturası çıkaracağını hesapladı.

30 FUTBOL SAHASI

Atatürk Orman Çiftliği’ne kaçak biçimde yapılan ‘saray’ hakkında verilere dair kamuoyuna ‘güvenlik gerekçesiyle’ resmi bir açıklama yapılmıyor. Ancak ‘saray’ın 35.000 metrekarelik bir alana inşa edilmiş yaklaşık 300.000 metrekarelik bir kapalı alana sahip olduğu biliniyor. Diğer bir ifadeyle ‘Ak Saray’ın sadece kapalı alanı 30 adet futbol sahası büyüklüğünde. Bu veriler üzerinden bir değerlendirme yapan EMO eski yöneticisi Nevzat Çeltek, Cumhurbaşkanlığı’nca kullanılan kaçak binanın kurulu elektrik gücünün 10.000 kVA (Kilovolt amper) olarak öngörüldüğünü söyledi. Çeltek şöyle devam etti:

YÜZDE 40 OLURSA…

Bu asgari bir güç öngörüsü olup, günümüzde yöneticilerin lüks tüketim anlayışının da etkisi düşünüldüğünde, verimlilik yöntemleri gelişmekle birlikte tüketimin de geliştiğini dikkate almak gerekmektedir. Bu nedenle yapının aylık tüketiminin, eşzamanlılık faktörleri ile birlikte, kurulu gücünün yüzde 40 oranında daimi kullanımda olduğu, yukarıda baz alınan rakamsal verilere göre 1 milyon 800 bin kilovat saat olduğu hesaplanmıştır.

ASGARİ ÖNGÖRÜ: 700.000 TL

Isıtma-soğutma sistemleri, iç ve dış aydınlatma gibi faktörlerin birlikte düşünülmesi gerektiğini belirten Çeltek “Bu tüketimin maddi karşılığı, EPDK’nin resmi daireler için geçerli kılınan ticarethane tarifesi üzerinden hesaplama yapıldığında aylık olarak yaklaşık 700.000 TL olacaktır” dedi. Buna göre ‘Ak Saray’ın sadece elektrik gideri için kamunun cebinden yıllık yaklaşık 8,5 milyon TL çıkacak. (BirGün)