Cumartesi Anneleri, oturma eylemlerinin 393. haftasında Meclis'te kabul edilen savaş tezkeresinin yeni ölümler anlamına geldiğini belirtti, Türk halkına "savaşa hayır" demeleri çağrısında bulundu.

 

Cumartesi Anneleri, kayıplarının bulunması için 393. kez Galatasaray'da buluştu. Meclis'te kabul edilen savaş tezkeresine dikkat çeken kayıp yakınları, Türk halkına "Bu savaşta hepimizin çocukları ölecek. Sokağa çıkın ve savaşa hayır deyin" çağrısında bulundu. Aileler ayrıca bu hafta Ayhan Efeoğlu dosyasını açıkladı, savcılara "Hukuku ne zaman işleteceksiniz?" diye sordu.

 

Ayhan Efeoğlu’nun nasıl ve kimler tarafından kaybedildiği Ayhan Çarkın tarafından itiraf edildiği halde olayın üzerindeki örtü kaldırılmak yerine Çarkın tutuklanarak susturulmuş ve itiraflarında anlattığı olaylar unutulmaya terk edilmişti. Unutmayan ve hatırlatan yine Cumartesi Anneleri oldu.

 

Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun, Türkiye'nin yeni savaş ortamına sürüklendiğini belirtti, "Türk halkına sesleniyorum. Bu yeni savaşta sizlerin de çocukları ölecek. Artık 'savaşa hayır' deme zamanı gelmedi mi?" diye sordu.

 

Kenan Bilgin'in ağabeyi İrfan Bilgin, TBMM ve hükümetten artık bir beklentilerinin olmadığını, bundan sonra halka sesleneceklerini söyledi. Bilgin, "Vicdanınız varsa, artık sokağa çıkın ve savaşa karşı çıkın" diye konuştu.

 

Muzaffer Yedigöl ise "Türkiye'de zaten 30 yıldır bir savaş var. Şimdi ise Suriye tezkeresi ile yeni bir savaşa, acıya sürükleniyoruz" dedi. Yedigöl, Başbakan'a, "oğlun Bilal'i askere, savaşa gönderecek misin?" diye sordu.

 

AYHAN EFEOĞLU NEREDE?

Cumartesi Anneleri bugünkü eylemde 20 yıl önce gözaltında kaybedilen Ayhan Efeoğlu'nun akıbetini sordu.

 

Ayhan Efeoğlu, 6 Ekim 1993 tarihinde öğrencisi olduğu Yıldız Teknik Üniversitesi'nin önünde sivil polisler tarafından gözaltına alınarak Gayrettepe'deki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. 15 ay sonra, 5 Ocak 1994 tarihinde de ağabeyi Ali Efeoğlu gözaltına alındı. Aile, arkadaşları ve İHD'nin tüm başvuruları sonuçsuz kaldı, iki kardeşten bir daha haber alınamadı.

 

AYHAN ÇARKIN İTİRAF ETTİ

2011 yılında eski Özel Harekat Polisi Ayhan Çarkın, Efeoğlu'nun işkenceyle öldürüldüğüne tanıklık ettiğini açıkladı. Bu itirafın ardında başlayan soruşturmada hala bir ilerleme sağlanmadı. Dosya özel yetkili savcılık ile Şişli savcılığı arasında gidip gelirken, ailenin Bursa'da açtığı davada, mahkemeye bir yazı gönderen İçişleri Bakanlığı, iki kardeşin öldürüldüğünü kabul etti ve "idarenin eylem ve işlemlerinden kaynaklanmıştır" dedi.

 

'NE ZAMAN HUKUKU İŞLETECEKSİNİZ

İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon bugünkü açıklamasında savcılara, "Hukuku ne zaman işleteceksiniz?" diye sordu. Açıklamayı okuyan Zeynep Tanbay, "Ne zaman Çiller'e kaybedilen çocuklarımızı soracaksınız? 20 yıl yetmedi mi? Gerçek bu kadar ortadayken Ayhan ve Ali Efeoğlu dosyasını daha ne kadar tozlu raflarda tutmaya devam edeceksiniz?" dedi.

 

Eylem, konuşmaların ardından 394. haftada buluşma sözüyle sona erdi. (ETHA)