AİHM’nin tutuklu vekiller kararından önce HDP’li tutuklu vekillere yönelik davalarda ceza çıkabileceği dile getiriliyor.

Tutuklu milletvekilleri konusunda hükümetin ek savunma göndermemesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2-3 ay sonra karar vermesi beklenirken, önümüzdeki 45 günlük süre içerisinde pek çok tutuklu milletvekiline yönelik karar duruşmalarının gerçekleşecek olması AİHM kararı öncesi tutuklu vekillere ceza yağabileceği yorumlarına neden oldu.

Dokunulmazlığın kaldırılmasının ardından parlamento üyeliği süren 7 HDP’li, 1 CHP’li olmak üzere toplam 8 milletvekili hâlâ cezaevinde bulunurken, tutuklu durumdaki 2 ismin milletvekilliği de cezaevindeyken düşmüştü.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, AİHM’nin Haziran 2017 tarihinde hükümetten talep ettiği savunma yaklaşık 6 ay sonra Aralık 2017 tarihinde gönderilirken, AİHM’nin tutuklu milletvekilleri konusunda ek olarak talep ettiği savunma ise hâlâ gönderilmedi.

AİHM’nin karar aşamasında olduğu ek savunmanın gönderilmesini 2-3 ay daha bekleyebileceği, bu nedenle de tutuklu milletvekilleri konusundaki kararını savunmayı beklemesi nedeniyle 2-3 ay sonra açıklayabileceği dile getiriliyor.

AİHM’nin kararı öncesi tutuklu milletvekillerine yönelik önümüzdeki 45 gün içerisinde onlarca duruşmanın gerçekleşeceği ifade ediliyor. Tutuklu milletvekillerine yönelik 40’ın üzerindeki duruşmanın çoğunun karar duruşması olduğu da belirtilirken, tutuklu vekillerin mahkemelerde dile getirdikleri bazı taleplerinin karar verileceği gerekçesiyle yerine getirilmediği belirtiliyor.

Başka bir deyişle HDP kulislerinde tutuklu milletvekillerine yönelik önümüzdeki 1.5 aylık süre içerisinde pek çok kararın çıkacağı ve milletvekillerine ceza yağabileceği yorumları dile getiriliyor.

HDP kulislerinde; önümüzdeki 1.5-2 aylık süre içerisinde pek çok tutuklu milletvekiline yönelik ceza verilmesi durumunda, olası bir erken seçimde tutuklu vekillerin tekrar aday olmasının önlenmesinin de amaçlandığı yorumları yapılıyor.

Dokunulmazlığın kaldırılmasına yönelik düzenleme yalnızca belli bir dönemdeki dosyaları kapsadığı için, bugün tutuklu durumdaki bir milletvekili tekrar seçilmesi durumunda dokunulmazlık zırhına tekrar giriyor.

Başka bir deyişle tutuklu bir milletvekili, olası bir erken seçim ya da olağan bir seçimde hüküm almadan tekrar seçilirse dokunulmazlığa tekrar kavuşacağı için cezaevinden çıkacak.

Kaynak: Cumhuriyet