"Sayın Öcalan" ibaresi yer alan bir mektup kaleme aldıkları için cezalandırılan 19 davacının başvurusunu görüşen AİHM, Türkiye’nin İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgi maddesini ihlal ettiğine karar verdi. Karar gereği Türkiye kişi başına maddi ve manevi tazminat olarak 3140 Euro olmak üzere, toplamda 59 bin 660 Euro para ödeyecek.

Yeni Özgür Politika'nın haberine göre, 18 Temmuz 2008 günü Halfeti Cumhuriyet Savcılığı'na "Ben de Sayın Abdullah Öcalan diyorum ve kendimi ihbar ediyorum" ifadelerini içeren dilekçeler gönderen 19 kişi için Türk Ceza Kanunu'nun 53. ve 215. maddeleri çerçevesinde hapis cezası verilmişti. Söz konusu kişiler 2 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edilmişlerdi.

Davayı 2009 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’e taşıyan davacılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için "sayın" sıfatını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü çerçevesinde kullandıklarını belirterek, Türkiye’yi şikayet etmişlerdi.

Türk hükümeti ise Öcalan'ın Türkiye'de PKK ile özdeşleştiği ve PKK’nin "Terörist örgüt" olarak görüldüğünü öne sürürerek "Öcalan’a övücü ifadeler kullanmak eylem ve suçlarını övmek anlamına geliyor” şeklinde bir savunma vermişti.

AİHM: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANDI

Ancak Türkiye’nin bu savunmasını "ikna edici" bulmayan AİHM, oy birliğiyle şu kararı aldı: “Davacıların verdiği dilekçelerde şiddet çağrısı veya bir terör örgütü lehinde propaganda bulunmuyor ve Türk hükümetinin davacıların ifade özgürlüğünü kısıtlamasına neden olacak türden açık ve acil bir tehdid yer almıyor.”

Türkiye’nin davacılara verdiği cezaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü garanti altına alan 10. maddesinin ihlali anlamına geldiğine dikkat çeken AİHM, Ankara’yı mahkum etti. AİHM’in kararı gereği Türk hükümeti davacılara kişi başına maddi ve manevi tazminat olarak 3140 Euro ödeyecek. Toplamda 59 bin 660 Euro para ödeyecek Türkiye ayrıca mahkeme masraflarını da karşılaması gerekiyor.