AİHM’den, ÖHD’nin Cizre’de yaralı olduğu halde hastaneye götürülmeyen Hüseyin Paksoy için yaptığı başvuruya yanıt geldi.

İmc’nin haberine göre,Kürt illerindeki  sokağa çıkma yasakları için daha önce yapılan ‘ihtiyadi tedbir’ başvurularına “gerek duymadığını” belirterek, sadece hükümeti uyarmakla yetinen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cizre’de yaralı olduğu halde hastaneye götürülmeyen Hüseyin Paksoy için yapılan başvuruyu kabul etti.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Nuray Özdoğan’ın başvurusunu değerlendiren mahkeme, “AİHM’in İçtüzük 39’uncu maddesi uyarınca Türkiye hükümetini başvurucunun yaşam ve fiziksel bütünlüğünün korunması için bütün tedbirleri alması için uyarılmasına” karar verdi.

Mahkeme ayrıca buna aykırı herhangi bir hareketi ise Sözleşme’nin 34’üncü maddesinin ihlali olarak tanımlayacağını da kaydetti.

Buna dair ise yaşam hakkı gerekçesiyle daha önce alınan Mahmad Kulov ve Paskarov kararlarını hatırlatarak, aynı kararların ihlal edileceğini vurguladı.

Kararı değerlendiren Avukat Nuray Özdoğan, mahkemenin yaşam hakkının tehlikeye girdiğini ciddiye aldığını belirterek, “Çünkü biz çok fazla somut bir şey de sunmadık. Aile ulaşamıyordu, kaygılar vardı bunu oraya taşıdık. Demek ki mahkeme yaşam hakkı konusunda ciddi şüphelere sahip ki bunu dikkate aldı ve ‘yaşam hakkı ihlali olduğu’ düşüncesi ile yaşam hakkı güvenceye alınmasını istedi. Mahkemenin kararının aslı devletin yaşam hakkının güvenliğini her açıdan sağlanmasına yönelik olduğunu gösteriyor” dedi.

Özdoğan, kararın ‘tedbir’ ve ‘ihtar’ içerdiğini belirterek, “Kararın kendisinin diğer başvurular için ön açıcı olacağını düşünüyoruz,” dedi.

Özdoğan, “Kararın içeriğinde olmasa da kararda, orada yaşam hakkı ihlallerinin olduğu ve AİHM’in de bu konuda ciddi endişe taşıdığı görülüyor,” ifadelerini kullandı.