Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, AİHM'in HDP eski Eş Genel  Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararını ve karar sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini bugünkü köşesine taşıdı.

Toker, "Eğer AİHM kararları Türkiye'yi bağlamasaydı, her yıl Adalet Bakanlığı bütçesinde AHİM'in Türkiye'e hak ihlalleri dolayısıyla verdiği tazminat yaptırımları için yüz binlerce Euro'luk ödenek ayrılmazdı" dedi. 

Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliği, AİHM'in ihlal kararlarında dayandığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin tarafı olduğuna dikkati çeken Toker, "Bu da 'AİHM kararları Türkiye'yi bağlar' demek. Eğer AİHM kararları Türkiye'yi bağlamasaydı, her yıl Adalet Bakanlığı bütçesinde AHİM'in Türkiye'e hak ihlalleri dolayısıyla verdiği tazminat yaptırımları için yüz binlerce Euro'luk ödenek ayrılmazdı" ifadesini kullandı. 

"EĞER BÖYLE DEĞİLSE BUGÜNE KADAR NEDEN TAZMİNAT ÖDEDİK" 

Toker, AİHM'in Demirtaş kararının ardından Türkiye'nin tutumuna ilişkin şu soruları yöneltti:

"Eğer böyle değilse, Türkiye Cumhuriyeti'nin yurttaşları ve vergi yükümlüleri olarak milyonlarca liralık bu tazminatları bugüne kadar biz neden ödedik ve ödemeyi sürdürüyoruz?' sorusu kadar şu soru da yanıt bekliyor: AİHM'in Demirtaş kararı Türkiye'yi bağlamayacaksa, Türkiye kurucusu olduğu Avrupa Konseyi'nde kalmayı sürdürecek mi?"