Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Kobani dosyasında olan ikinci tutukluluğuna ilişkin hükümetten savunma istedi. AİHM, tarafından tutukluluğun makul şüpheye, gerekçeye ve makul süreye dayanıp dayanmadığı, ifade özgürlüğünü ve siyasi amaçlı tutuklama yasağını ihlal edip edilmediği soruldu.

AİHM’in sayfasından açıkladığı bildirimi Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir ve Benan Molu sosyal medya hesaplarından duyurdu.

Molu, “Hükümet'e bildirilen sorular arasında Anayasa Mahkemesi'nin 7 Kasım 2019 tarihli başvuruyu hala karara bağlamaması nedeniyle başvuruyu süratle inceleyip incelemediği ve Demirtaş için bireysel başvuru yolunun etkili bir yol olup olmadığı da var” dedi.

'SELVİ BİLGİYE NASIL ULAŞTI'

Hukukçu Kerem Altıparmak ise AİHM’in bugün sayfasında duyurduğu bildirime dair, Hürriyet’te köşe yazısı yazan Abdulkadir Selvi’nin kaleme aldığı yazıyı retweetleyerek, “Geçtiğimiz hafta @abdulkdir_selvi AİHM'in çelişkisi diye yazı yazmıştı. Yazıda bahsedilen bildirimi AİHM daha bugün sayfasında yayınladı. Kamusal olmayan bu bilgiye Selvi nasıl ulaştı? Bakanlık mı bildirdi? Hangi yetkiye dayanarak ve neden sadece Selvi?” diye sordu.