Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cizre’de sokağa çıkma yasakları başvuruları ile ilgili 13 Kasım 2018 tarihinde duruşma yapacağını duyurdu. AİHM, duruşma tarihini Ömer Elçi adına başvuran avukat Neşet Girasun ve Erkan Şenses ile Orhan Tunç adına başvuran avukat Ramazan Demir’e bildirdi.

BAŞVURULAR 2015 VE 2016 YILLARINA AİT

AİHM’ne yapılan başvuru, 2015 yılının Ağustos ayından bu yana Cizre, Sur ve Silopi başta olmak üzere birçok yerleşim alanında ilan edilen sokağa çıkma yasakları ile ilgili. Sokağa çıkma yasakları sırasında meydana gelen hak ihlallerine karşı 2015 yılının son aylarında ve 2016 yılında Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne çok sayıda başvuru yapılarak, hak ihlallerinin önüne geçebilmek için geçici tedbir kararı verilmesi istenmişti. Bu başvurunun ardından AİHM, bu başvuruların öncelikli olarak ele alınmasına karar vermişti.

AİHM KARARI DİĞER BAŞVURULAR AÇISINDAN EMSAL TEŞKİL EDECEK

AİHM’nin duyurduğu 13 Kasım 2018 tarihinde yapılacak duruşmaya ilişkin yazılı bir açıklama yapan başvurucuların avukatları, AİHM’ne 15 Aralık 2016 tarihinden bu yana 160’dan fazla kişiyi temsilen yapılan 34 başvuru hakkında hükümetten savunma istediğini ve başvuruların esası hakkında ilerleten tarihlerde karar vereceğini duyurduğunu belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Cizre’nin Nur Mahallesi’nde yaşadığı sırada sokağa çıkma yasakları nedeniyle mülki amirlerin kararlarıyla, herhangi bir yasal dayanak olmaksızın evlerinde hapsedildikleri gerekçesiyle yaşam, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini ileri süren Ömer Elçi ve Cizre’de güvenlik güçlerinden açılan ateş sonucu yaralanan ve sonrasında ambulansın geçişine izin verilmediği için Mahkeme’nin tedbir kararına rağmen hayatını kaybeden Orhan Tunç adına yapılan başvurularda Mahkeme’nin 13 Kasım 2018 Salı günü saat 09.00’da Strazburg’ta kabul edilebilirlik ve esas üzerine bir duruşma yapılacağını bildirdi. Kararlar bu duruşmanın ardından yazılacak ve Mahkeme’ye sokağa çıkma yasakları sırasında yapılan ve Hükümet’e bildirilen dişer başvurular için de emsal teşkil edecek.”

“AİHM İSTİSNAİ DURUMDA DURUŞMA YAPAR”

AİHM’nin 13 Kasım’da duruşma kararı almasına ilişkin Artı Gerçek’e konuşan Ömer Elçi’nin avukatı Erkan Şenses, avukat Neşet Girasun ile birlikte başvuruda bulunduklarını söyledi. Duruşma tarihin kendilerine bir yazı ile bildirildiğini belirten Şenses, “AİHM çok istisnai durumlarda duruşma yapar. Duruşmalı inceleme yapması başvurunun içtihat oluşturma ihtimalinden kaynaklanıyor kanaatindeyim” dedi. Avukat Neşet Girasun sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yapılacak duruşma ve sonrasında tesis edilecek kararın, sokağa çıkma yasaklarının AİHS'e uygunluğu ve AİHM'in bu konudaki esas görüşü açısından önemli olduğuna dikkat çekti.