Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Şırnak’ın sokağa çıkma yasağı ve hendek operasyonlarının sürdüğü ilçesi Cizre’deki sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve operasyonların durdurulması için yapılan doğrudan başvuru nedeniyle Türkiye’den 8 Ocak tarihine kadara savunma istedi.


Diyarbakır Barosu avukatlarından Muhammed Neşet Girasun ile Batman Barosu’ndan avukat Erkan Şenses tarafından Cizre’nin Nur Mahallesi’nde yaşayan Ömer Elçi adına yapılan başvuruyu değerlendiren AİHM’den Adalet Bakanlığı’na gönderilen yazıda, Türkiye’ye 8 Ocak gününe kadar savunma yapması için süre verildi. Mahkeme, başvurucunun yasal temsilcilerine de 21 Ocak tarihine kadar esas başvuruyu yapmaları için de çağrıda bulundu.

AİHM, bakanlığa gönderdiği yazıyı hükümetin vereceği savunma metninde cevap verilmesini istediği üç soruyu da belirtti.

SİVİL ÖLÜMLERLE İLGİLİ SAVUNMA İSTENDİ

İlk soruda sokağa çıkma yasağının yasal dayanağının ne olduğuna cevap verilmesi istenirken, ikinci soruda sokağa çıkma yasağının uygulandığı bölgede gerçekçi ve yeterli sağlık hizmetlerinin sunulup sunulamadığı ve temel ihtiyaçların karşılanıp karşılanamadığı soruldu.

Son olarak başvurucunun evini terk etmek istemesi halinde tahliyesinin sağlıklı bir şekilde yapılıp yapılamadığı sorusunun cevaplanmasını isteyen AİHM, başvurucu temsilcisi avukatların dilekçesinde belirttiği sivil ölümlerle ilgili de Türkiye’nin savunması istendi.

KARAR VERİLMESİ DURUMUNDA BUNA UYULMAK ZORUNDA 

Avukat Muhammed Neşet Girasun, “İddialarımızın ne kadar doğru olduğu ortada. AİHM’in bu konuda tedbir talebimizi kabul etmesi gerekiyor. Başvurucu müvekkilimiz halen Nur Mahallesi’nde her türlü kamu hizmetinden yoksun, insan onuruyla bağdaşmayacak şekilde adeta bir işkenceye tabi tutulmuş vaziyette yaşamaya çalışmaktadır. Bu tüm Cizre için geçerli. Türkiye Avrupa Konseyi üyesi olduğu için bir karar verilmesi durumunda bunu uygulamak zorunda. Türkiye, uluslararası hukuk açısından Cizre’deki sokağa çıkma yasağını kaldırmak durumunda. Bu karar sokağa çıkma yasağı uygulanan diğer yerleri de etkileyebilir” dedi. (Diken)