Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Doğu Perinçek’in İsviçre’ye karşı açtığı davada nihai kararını bugün verdi. Davada, 1915 Ermeni Soykırımı’nı inkâr eden Doğu Perinçek’in lehine bir karar açıklandı.

AİHM’nin temyiz organı olarak görev yapan ve 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire’nin bugün açıkladığı kararda, yedi yargıç Perinçek aleyhine, 10 yargıç ise Perinçek lehine karar bildirdi.

Perinçek’in karar duruşmasında yaptığı konuşmada, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili’nin tartışmalı sözlerine atıfta bulunması ve mahkemede bir koz olarak kullanması dikkat çekti.

Ermeni Soykırımı’nı inkâr ettiği ırkçı ve ayrımcı ifadeleri gerekçe gösterilerek İsviçre’de hakkında yasal işlem yapılan Perinçek, bu ülkeye karşı AİHM’de açtığı “ifade özgürlüğü” davasını, 17 Aralık 2013 tarihinde kazanmış, İsviçre hükümeti bu karara AİHM’nin temyiz organı olan Büyük Daire’ye başvurarak itiraz etmişti.

Ergenekon davası kapsamında tutuklanan, fakat daha sonra serbest bırakılan Perinçek’in yurt dışına çıkış yasağı da dava kapsamında kaldırılmıştı.

Strasbourg’da 28 Ocak’ta yapılan ilk duruşmaya, CHP eski başkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal ve adı yolsuzluk iddialarına karışan AKP’li Egemen Bağış da katılmıştı.