Kürt siyasetçi Mahmut Alınak'a, 14 Şubat 2008 tarihinde İmralı Cezaevi sistemini eleştirdiği ve Kars Belediyesi'nden Musa Anter, Deniz Gezmiş, Vedat Aydın, Kemal Akbulut ve Oruç Korkmaz'ın adlarının caddelere verilmesini talep ettiği için Kars Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 50 günlük hapis cezası verilmişti.

21 Ağustos 2008 tarihinde tutuklanan ve 50 gün Susuz ilçe cezaevinde kalan Alınak, ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu. Başvuru ile ilgili kararını veren AİHM, Alınak'ın ifadelerini "Düşünce ve ifade hürriyeti" kapsamında olduğuna karar vererek Türkiye'yi 3 bin 200 Euro tazminatta mahkum etti.

'HADAR ALİYEV'E SERBEST MUSA ANTER’E YASAK’

AİHM kararı ile ilgili konuşan Alınak, "Deniz Gezmiş, Kars’ın devrimci önderlerinden Kemal Akbulut, Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, Musa Anter ve Kars Emniyet Müdürlüğü’nde işkence edilerek genç yaşta öldürülen Oruç Korkmaz'ın isimleri Kars’ta bazı park ve caddelere ışık saçmalı ve yaşamalıydı. Çünkü onlar bunu fazlasıyla hak etmişlerdi. Elbette ki Kars halkı da bundan mutluluk duyacaktı. Ama Haydar Aliyev ve Mesut Yılmaz isimleri Kars’taki parklara verilmişti. Neden bu anlamlı isimler de gelecek kuşaklara armağan edilmeyecekti. Ben işte bu nedenle 2008’de Kars Belediye Başkanlığı’na başvurarak, 'Bazı park ve caddelere bu isimler verilsin' dedim. Savcılar hemen harekete geçip hakkımda soruşturma açtılar. İddia ettiler ki, ben bu istekte bulunmakla suç işlemiştim. Suçum da 'suçluları' övmekti. Mahkeme de bir yargılama komedyası sahneleyerek bana hapis cezası verdi. Sonra da beni götürüp Susuz Cezaevi’ne kapattılar. Bu arada avukatım düşünceyi suç sayan bu karara karşı AİHM’e başvurdu" dedi.

'PARAYI KÜTÜPHANE İÇİN KULLANACAĞIM'

AİHM'in kısa süre önce Türkiye'yi 3 bin 200 Euro tazminatla mahkum ettiğini hatırlatan Alınak, şöyle devam etti:

 "Üzüntüm şudur ki, bu para devleti yöneten kalantorların cebinden çıkmayacak, emekçi halkın ekmeğinden kesilecek. Ben bu nedenle paranın tek kuruşuna dokunmadan köyümde uzun yıllardır hayalim olan bir kütüphane ve müzenin inşaatı için harcayacağım.  AİHM’in verdiği bu kararın beni sevindiren bir yanı da var. Yakında Kars’a yeni bir belediye başkanı seçilecek. Ben de seçimden sonra tekrar belediyeye başvurup Deniz Gezmiş, Kemal Akbulut, Vedat Aydın, Musa Anter ve Oruç Korkmaz’ın isimlerinin park ve caddelere verilmesini talep edeceğim. Sonra da bu isimlerin önünde durup içimde bir cehennem ateşiyle tarihe uzun bir yolculuk yapacağım."

Kaynak: Mezopotamya Ajansı