Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 13 Nisan Salı günü gazeteci Ahmet Altan ve Murat Aksoy’un Türkiye aleyhine yaptıkları başvurularla ilgili kararını açıklayacak.

Altan, 2017 yılında yaptığı başvuruda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştirileri yüzünden haksız yere tutuklandığı şikayetinde bulunmuştu.

Duruşma öncesi ön tutukluk kararının "keyfi" olduğu görüşünü savunan Altan, "savunması için gerekli soruşturma dosyasına ulaşamamasıyla savunma hakkının ihlal edildiğini" dile getirmişti.

2016 yılındaki darbe girişiminin ardından “FETÖ üyeliği” suçlamasıyla tutuklanan Altan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS), özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5.maddesinin, ifade özgürlüğünün 10. maddesi, haklarının kullanımını kötü kullanılmasıyla ilgili 17 maddesi ile hakların kısıtlanmasının sınırlanmasıyla ilgili 18. maddelerinin Türkiye tarafından ihlal edildiği şikayetine bulunmuştu.

MURAT AKSOY'UN BAŞVURUSU

Murat Aksoy da, duruşma öncesi ön tutukluluk koşullarıyla ilgili 2017’de AİHM’e başvurmuştu.

Somut deliller olmadan ve keyfi bir biçimde tutuklandığı şikayetinde bulunan Aksoy, AİHS’nin 5. maddesi, 10. maddesi ve 18. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiği şikayetinde bulunmuştu.

İstinaf Mahkemesi tarafından 2 yıl, 1 ay hapis cezası onanan Aksoy, daha sonra Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuruda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi, 2019 yılında Aksoy davasıyla ilgili ihlal kararı vermişti.