Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün avukatı Erdal Kuzu, Türk’ün sağlık durumu konusundaki endişelerinin arttığını dile getirdi. 

Tüm taleplerinin reddedildiğini ifade eden Kuzu, ‘Bir siyasetçinin tecrit altında bulundurulması, onun sağlığına etki edecek türden yaklaşımlar, belli ki soruşturmanın bir davaya dönüştürmesini de engelleyecektir’ dedi.

Özgürlükçü Demokrasi'de yer alan habere göre, Mardin’de 21 Kasım’da gözaltına alındıktan sonra “örgüt üyesi” iddiasıyla tutuklanıp İstanbul Silivri Cezaevi’ne götürülen, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün avukatı Erdal Kuzu, Türk’ün sağlık durumu ve yargılama süreci hakkında konuştu. 

Türk’ün tutuklanmasının ardından Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalması açısından çeşitli hukuksal girişimlerde bulunduklarını söyleyen Kuzu, taleplerinin sonuçsuz kaldığını savundu. 

Türk’ün tutuklandıktan 3 gün sonra yaptıkları hukuksal girişimler sonucunda Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı ile aynı odaya alındığını söyleyen Kuzu, “O günden bu yana hukuksal olarak yaptığımız tutuklamanın kaldırılması yönündeki taleplerimiz ret edildi” dedi. Geçtiğimiz Cuma günü Türk’ün sağlık durumu ve mevcut statüsü itibariyle cezaevinde kalmaması gerektiği düşüncesiyle bir tahliye talebinde bulunduklarını ifade eden Kuzu, bu tahliye talebinin de olumlu sonuçlanacağını düşünmediklerini dile getirdi.

‘SORUŞTURMALAR KURGUSAL ’

Türk’ün tutuklanma nedenini hukuki sözcüklerle ifade edilemeyeceğini kaydeden Kuzu, verilen kararın Kürt Siyasetçilerine yönelik yapılan baskınların bir sonucu olduğunu ifade etti. Soruşturmaların tamamen kurgusal olduğunu ileri süren Kuzu, “Alınmış kararların uygulamaya konulmasıyla yürütülüyor soruşturmalar. Anlaşılan yaşanan bir durumun faturasını bütün yerel seçilmişlere ve Kürt siyasetine kestiler” diye konuştu.

“TÜRK TECRİTTE TUTULUYOR”

Türk hakkında her hangi bir iddianame hazırlığı olmadığını söyleyen Kuzu, soruşturmanın ne zaman davaya dönüşeceği konusunda da mutlak bir bilgiye sahip olmadıklarını kaydetti. Türk’ün Silivri Cezaevi’ne gönderilmesinin başlı başına bir tecrit olduğunun altını çizen Kuzu, “Barışı haykıran bir siyasetçinin tecrit altında bulundurulması onun sağlığına etki edecek türden yaklaşımlar belli ki soruşturmanın bir davaya dönüştürmesini de engelleyecektir. Amaç gerçeğin ortaya çıkması değil, tecrit altında bulundurma politikasıdır” diyerek, Türk’ün sağlığı konusunda endişeli olduklarını aktardı.

“YAPILANLARIN HUKUKLA ALAKASI YOKTUR” 

Türk’ün kelepçelenerek doktora götürülmek istenmesi ve yetkililerin bunu savunmasına da değinen Kuzu, “Kelepçeli tedavi yöntemi İstanbul Protokolü’ne aykırıdır. Ahmet Türk şahsında cezaevinde bulunan bütün tutsaklara yapılan bir muameledir. Evrensel hukuk maddelerinin altına imza atan İstanbul Protokolü’ne aykırı bir muameledir. Fakat bu kasıtlı ve bilinerek yapılmaktadır. 75 yaşındaki bir insanın tedavi edilirken bile doktoruyla yalnız bırakılmayarak bunun üzerine bir de kelepçeli bir şekilde tedavi edilmesinin hukukla bir alakası yok. Tamamen kötü muameledir. Amaç burada tedavi hakkının engellenmesi, tedavi edilmekten vazgeçmek zorunda bırakmaktır” dedi.