Batman’da Kentin Bağlar Mahallesi Nergiz Caddesi üzerinde kutlama yapmak isteyen gruplarla polis arasında çıkan olaylar sırasında, BDP yöneticileri ve milletvekilleri de arada kaldı. Çevik Kuvvet ekipleri göstericilere müdahale ederken, Mardin bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Batman Belediye Başkanı Vekili Serhat Temel ile parti yöneticilerinin bulunduğu otobüse gaz bombası atıldı.

 

Önce kalp rahatsızlığı bulunan ve gazdan etkilenen Ahmet Türk ve ardından da diğerleri otobüsü terk etti. Ahmet Türk otobüsten indiği sırada iddiaya göre resmi kıyafetli bir polisin yumruklu saldırısına uğradı. Polis tarafından tokatlanıp yumruklandığı ileri sürülen Ahmet Türk, Özel Dünya Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alındı. Ahmet Türk doktorlar tarafından gözetim altında tutulurken, milletvekilleri ve partililer de hastaneye akın etti.

 

Olaya tanık olduğunu söyleyenlerden Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Ahmet Türk'ün polis tarafından yumruklanıp tokatlandığını söyledi. Temel olayı şöyle anlattı:

 

"Otobüsle alana giderken otobüsün içine gaz bombası atıldı. Kalp rahatsızlığı olan Ahmet Türk fenalaşınca otobüsten indirdik. Bu sırada yanımıza gelen resmi kıyafetli bir polis memuru Ahmet Türk'e yumruk ve tokat attı. Gazdan dolayı nefes almakta zorlanan Ahmet Türk, polisin yumruğu sonucu daha da fenalaştı. Kendisini hemen özel bir hastaneye kaldırdık. Şu anda hastanedeyiz. Ahmet Türk tedavi ediliyor ancak durumu iyi" dedi.

 

Bu arada Batman'da polis aldığı önlemlerle newroz alanına girmek isteyenlere izin vermedi. Polis, taş ve sopalarla direnişi sürdüren grubu dağıtmak için havaya uyarı ateşi açtı, tazyikli su ve biber gazı kullandı.

 

Ahmet Türk 12 Nisan 210 tarihinde Muş'un Bulanık İlçesi'nde 2 kişinin öldürülmesi davasını takip için gittiği Samsun'da, 27 yaşındaki İsmail Çelik tarafından yumruklu saldırıya uğramış ve burnu kırılmıştı.

 

KUTLAMALAR

Bu arada, çeşitli merkezlerde Newroz kutlamaları sürüyor. Van'da engellemelere rağmen toplanan onbinlerce vatandaşın Newroz'u kutlamaya başladığı gelen haberler arasında.

 

Mardin Nusaybin'de de polis barikatlarına rağmen alana giren on binlerce vatandaşın Newroz'u kutladığı bildirildi. Mersin’de de gazlı polis saldırısında Ertuğrul Kürkçü de etkilendi.

 

DEMİRTAŞ: FAŞİZAN AKP

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Ahmet Türk’e yapılana saldırıya twitter üzerinden sert tepki göstererek Van’daki kutlamalardan Batman’a doğru yola çıktı. Demirtaş şunları yazdı:

 

Wan'dan Batman'a dogru yola ciktik. Sn.Ahmet Turk'e yapilan saldiri fasizan akp ve İdris Naim zihniyetinin cilginlastiginin gostergesidir

Sn.Ahmet Turk gazdan etkilendi diye haber yapan medyaya duyuruyorum:snTurk,otobuse gaz atildiktan sonra 15 polis tarafindan dovuldu+

Kalbinde pil olan Sn.Turk partilier tarafindan aracla hastaneye goturuldu,

asiri gaz ve yuzune aldigi yumruk darbeleriyle yaralanan Sn.Turk su anda Batman Dunya hastanesinde tedavi altinda

 

“GAZLARDAN ZEHİRLENME TEHLİKESİ GEÇİRDİK”

Nuçe TV’ye konuşan BDP’li vekil Nursel Aydoğan, Batman Valisi ile yaptıkları görüşmeye rağmen yürüyüşe izin verilmediğini söyledi. Kitlenin yüzde 75’inin gençlerden oluştuğunu ve kontrol edemeyeceklerini söylemelerine rağmen, izin verilmediğin ifade eden Aydoğan, Newroz alanına girmeleri ile birlikte polislerin kendilerini taş yağmuruna tuttuğunu, helikopterden gaz bombaları atıldığını belirtti.

 

Aydoğan, “Polisler tarafından taş yağmuruna tutulduk, tüm araçlarımızın camları kırıldı, helikopterlerle gazlar atıldı” diyerek, “Gazlardan zehirlenme tehlikesi geçirdik” dedi.

 

Zehirlenmemek için araçtan inen Ahmet Türk’ün bilinçli ve hedefli bir şekilde sivil polislerin saldırısına uğradığını kaydeden Aydoğan, “Yüzüne çenesine yumruklarla saldırıldı” dedi. Türk’ün hastanede olduğunu söyleyen Aydoğan, bunun hesabını İçişleri Bakanı, Başbakan ve hükümetin vereceğini belirtti. Aydoğan, Batman’ın şu an savaş alanına döndüğünü kaydetti.


Ahmet Türk'ten dayak açıklaması burada >>>