ABD Başkanı Donald Trump, 19 Aralık’ta Suriye'deki Amerikan askeri varlığının birkaç ay içinde sonuçlandırılacağını açıkladı.

Trump’ın açıklaması iktidara yakın medya tarafından, Türkiye'nin Suriye'deki 'zaferi' olarak nitelendirilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fırat’ın Doğusu’na yapılacak operasyonun Suriye’deki gelişmeler nedeniyle bir süre erteleneceğini duyurdu.

Kimi yorumcular ise, perde arkasında başka planlar yattığını, kararın alınmasında Ankara'nın bir rolü ve etkisi olmadığı görüşünü dillendiriyor.

Yeniçağ Gazetesi yazarı Ahmet Takan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararını ve Türkiye’nin Fırat’ın Doğusu’na yapılacak operasyonu ertelemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyonun beklemeye alındığını anımsatan Takan, "Yine bir seçim öncesi... Kesin ihtiyaç hasıl olan  bir film izliyoruz. Kahramanlık destanı yazılıyor birilerine..." dedi.

Takan’ın Yeniçağ’da yayınlanan yazısı şu şekilde:

"Şu 'çekilecek' denilen ABD askerleri evlerine  mi dönecek?..Yoksa nereye gidecekler?.. ABD,Suriye'den asker çekiyor da İsrail'den neden çıt çıkmıyor?.. Bu askerler, babalarının arsa davaları için mi yıllarca Suriye'de konuşlandırıldılar, YPG ile birlikte savaştırıldılar?.. Cevapları var mı.. Yok!.. Yalancı dolmaları yutun. Kalın senaryoları servis edin. Big brother sizi çok sevsin!.."

Bölgedeki kaynaklara 'ABD çekilmesi'ni sorduğunu belirten Takan, aldığı yanıtı ise, "ABD dışişleri personeli ayrılıyor. Askerleri yerinde ama operasyonlara katılanlar bir süre sonra Erbil'e geçecek. Bu da 1-2 ay sürer. Üslerdeki personel kalacak" satırlarıyla aktarıyor.

"Peki, Suriye'den gidenler Erbil'de ABD üslerinde tatil mi yapacaklar" sorusunu yönelten Takan, şu görüşü paylaşıyor:

"IŞİD'le savaşta YPG'ye destek olan  ABD askerleri burada büyük deneyimler kazandılar. Bunlar İran'da kullanılacaklar. Bölgedeki sıcak gelişmeleri takip eden ve değerlendiren uzmanlar, 'çekilme açıklaması ile ABD İran startını verdi' diyor."

Yazının tamamı burada.