Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof Dr. Ahmet İnsel, HDP’nin dışında bırakıldığı dörtlü muhalefet ittifakı ve 24 Haziran seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Muhalefetin dörtlü ittifakını ‘Sünni Türk’ ittifakı olduğunu ifade eden İnsel,  AKP-MHP ittifakının ise ‘Türklük’ ittifakı olduğunu söyledi.

İnsel, “OHAL koşullarında ve HDP’ye yönelik ağır baskı ortamında küçümsenmemesi gereken bu riske rağmen, ağırlık merkezinin CHP’de olduğu karşı ittifak, “sıfır baraj ittifakı” iddiasıyla başlayıp, sonunda HDP’nin dışarıda bırakılmasıyla kuruldu. Böylece bu ülkede en güçlü ittifakın Sünni Türk ittifakı olduğu olgusu bir kez daha somut olarak ifade edildi” diye yazdı.

AKP-MHP ittifakına da değinen İnsel, “Erdoğan merkezli Cumhur İttifakı ile adı halen konmamış karşı ittifakın ortaklaştığı zemin, Barış Ünlü’nün Türklük Sözleşmesi tespitini (Dipnot Yayınları, 2018) bir kez daha doğrulayan Türklük İttifakıdır” dedi.

HDP’nin 24 Haziran’da kilit role sahip olduğunu ifade eden İnsel, “Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı yarışının birinci turunda, 2014’te elde ettiği sonucun çok daha üstünde oy alması, HDP’nin barajı geçerek Meclis’te güçlü bir grup kurması, Türkiye toplumunu boğan tek adam otoriterizmine, yerleştirilmek istenen Erdoğanizme karşı durabilmenin yeterli değil ama olmazsa olmaz koşulu haline geliyor. Artık sorumluluk sadece HDP’de değil, milliyetçi reflekslerini ve Türklük ittifakının beslendiği korkuları yenmiş, demokrasiye, eşitlik ve özgürlüğe gerçekten inanan herkesin omuzlarındadır” ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı burada.

Kaynak: Cumhuriyet