20 Temmuz 2015'te Urfa'nın Suruç ilçesinde IŞİD'in canlı bomba saldırısında 33 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından açılan davanın 15’inci duruşması Urfa Adliyesi 5’inci Ağrı Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme heyeti avukatların dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesi yönündeki talebini reddetti.

Dava dosyanın tek tutuklu sanığı olan Yakup Şahin duruşmaya tutuklu bulunduğu Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken mağdur avukatları olan Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, Sezin Uçar, Serdıl İzol, Veysi Eski ve Metin Özbadem hazır bulundu.

'KAYITLAR ARASINDA ÇELİŞKİ VAR'

Duruşmada savunma yapan mağdur avukatlarından Serdıl İzol, geçmiş celsede verilen ara kararların yerine getirilmesini ve eksik hususların giderilmesini talep etti.

İzol, “Ankara Gar katliamı dosyasına gelen evraklarla Suruç katliama davası dosyasına gelen evraklar çelişkilidir. Oraya yazılanlar farklı buraya yazılanlar farklı. İlhami Bali ile Deniz Büyükçelibi’nin Ankara Gar katliamında dava dosyasının araştırma tutanaklarında Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) kampında olduğu belirtiliyor. Ancak buraya ikametgâh kayıtlarında birinin Nizip’te, diğerinin Hatay’da ikamet ettiği belirtiliyor. Kayıtlar arasında çelişkiler var. Bu evrakların aslını talep ediyoruz” dedi.  

SANIK: BUNLAR ADALET ARAMIYOR

Avukatların taleplerini alan mahkeme heyeti, sanık Yakup Şahin’e söz verdi. SEGBİS üzerinden konuşan Şahin, “Ben mahkeme salonuna gelsem de bunların (avukatların) sorularına cevap vermem. Bunlar adalet aramıyor” ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU’NUN DİNLENMESİ TALEBİ REDDEDİLDİ

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Ankara Gar katliamında gelen evrakların aslının istenmesi, İmam Abdullah Ömer Aslan hakkındaki dosyanın akıbetinin sorulması, patlama anına ilişkin kayıp olan 5 saatlik görüntülerin kaybının nerede olduğuna dair verilen kararın takibi, firari sanıklar İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi hakkında çıkartılan kırmızı bülten kararına “patlayıcı madde bulundurma” bilgisinin eklenmesi ve yine sanık Yakup Şahin’in mahkeme salonuna getirilmesi yönündeki taleplerin mahkemenin asıl heyeti tarafından ara celsede değerlendirmesine karar kıldı.

Heyet, avukatların dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesi ve saldırı ile ilgili “tanık” olarak ifadesi alınan imam Abdullah Ömer Aslan’a dair soruşturma dosyasının dava dosyası ile birleştirilmesi yönündeki talepleri ise reddetti.

Davanın bir sonraki duruşması 16 Kasım tarihine ertelendi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı