Tahir Elçi'nin katledilmesinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu "Diyarbakır Baro Başkanı Sayın Tahir Elçi'ye Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Bizzat eşini aradım. Orada polisimizin de oradakileri koruma amacıyla ateşe devam etmesi sonucu, [Tahir Elçi] iki ateş arasında kalmış olabilir. Durum buysa, balistik incelemede çıkarsa, bunların bütün sonuçları kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılacaktır. Şüphe olmasın." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Diyarbakır'daki saldırıda hayatını kaybeden Tahir Elçi'yle ilgili açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, Tahir Elçi'nin öldürülmesi hakkında "Bu olay mutlak surette aydınlatılacak, bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz. 2 ihtimal var. Birisi bir suikast gerçekleşmiş olması. Böyle bir durum varsa ortaya çıkartılır. Hedef sadece Tahir Elçi değil, Türkiye'dir" dedi.

Davutoğlu şöyle konuştu:

Barolar Birliği başkanı ile de görüşüp kendisine taziyelerimi iletmesini söyledim. Bakanlardan ve emniyet müdüründen gerekli bilgileri aldım.. Sayın Tahir Elçi bir açıklama yaparken, olumlu bir çağrı yapacağı basın toplantısında bir araç içerisinden polislerimize teröristler saldırdı. Bir polisimiz şehit oldu, bir polisimiz ağır yaralandı.

İKİ OLAY ARASINDA 100 METRE VAR

İki olay arasında 100 metre var. Bu çatışmada Tahir Elçi hayatını kaybetti. Tahir Elçi'nin ailesine ve şehidimizin ailesine ve yakınlarına bu olayın mutlak suretle aydınlanacağını söylemek istiyorum.

İKİ İHTİMAL SÖZ KONUSU

İki ihtimal söz konusu; Tahir Elçi'ye yönelik suikast girişimi, bu olay aydınlatılacak. Teröristlerin saldırısı sonrası çift yönlü olarak teröristlere polsin ateş açması ve bu iki ateş arasında Tahir Elçi'nin hayatını kaybetmesi. İdari ve adli soruşturma süratle yapılacak.

Özellikle Diyarbakır'daki vatandaşlarıma çağrım, sükunetle olayın aydınlatılmasını beklemeleri. Bütün Türkiye'ye yeniden başsağlığı diliyorum. Özellikle Diyarbakır'daki vatandaşlarımız provokasyona kapılmadan olayın aydınlatılmasını beklemelidir.

Olayın aydınlatılması için çalışıyoruz. İlk saldırı teröristlerin araç içerisinden yaptığı bir saldırı. Bu teröristlerin daha önce de terör olaylarına katıldığı istihbaratı var detaylı şekilde araştırılıyor.

POLİS Mİ ÖLDÜRDÜ?

Katledilen Tahir Elçi'nin ön otopsi tutanağında kurşunun sol taraftan enseden girdiği ve kaşının üstünde çıktığı belirtildi.

Görüntülerde Tahir Elçi'nin sol tarafından polislerin ateş ediyor olması polis kurşunuyla vurulduğu iddialarını gündeme getirdi. Olaydan hemen sonra soruşturmaya gizlilik getirilmesi de şüpheleri arttırdı.

Bazı ajansların çektiği görüntülerde Elçi'nin Dört Ayaklı Minare'nin yanında beklerken sol tarafında polisler soldan gelen ateşe karşı sola ateş açıyor ve Elçi'nin yaşarken ki görüntüsü burada kameraya yansıyor.

Polisler önce sol taraftan gelen ateşe doğru ateş ediyor, bir kişi ateş ederek polislerin önünden geçerken polisler bu defa sağa doğru ateş etmeye başlıyor. Elçi'nin ve gazetecilerin olduğu bölgeye ateş açmaya devam ediyorlar.

Ardından ise Elçi'nin minarenin yanına düşmüş cansız bedeni görülüyor. Elçi'nin sol tarafından polislerin ateş ediyor olması, soldan ateş ederek gelen kişi ya da polisler tarafından vurulmuş olma ihtimallerini düşündürüyor.

İşte o görüntüler: