Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Uludere Katliamı’yla ilgili “Devlet Yardakçılığı ve Taraf” başlıklı yazısı nedeniyle Ahmet Altan hakkında açtığı ceza davasının altıncı duruşmasına avukat Veysel Ok’un Uludere katliamına ilişkin talebi damga vurdu.

Taraf gazetesinin kurucusu ve eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan’ın avukatı Veysel Ok, davanın görüldüğü Anadolu 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nden, Uludere katliamında bombalama emrini kimin verdiğinin Genelkurmay Başkanlığı’na sorulmasını talep etmişti. Ok, davanın altıncı duruşmasında da bu sorusunun cevabı mahkemeye geldikten sonra dosyanın hukukçu ve siyaset bilimcilerden oluşan bir bilirkişi heyetince incelenmesini ve siyasi iktidarın hukuki, siyasi sorumluluk taşıyıp taşınmadığının tespit edilmesini talep etti. Mahkeme, Ok’un talebini Ahmet Altan’a açılan davanın hakaret davası olduğu, Başbakan’ın hukuki ve cezai sorumluluğunun var olup olmamasının davanın esasını etkilemeyeceği gerekçesiyle reddetti.

NE OLMUŞTU?

Başbakan Erdoğan, 4 Ocak 2012 tarihinde yayımlanan Uludere katliamıyla ilgili “Devlet Yardakçılığı ve Ahlak” başlıklı yazısında kişilik haklarına hakaret ettiği gerekçesiyle Ahmet Altan hakkında ceza davası açmıştı.

Ahmet Altan’ın dava konusu olan yazısının bir kısmı şöyle:

“...Senin başbakanlığını yaptığın devlet bu ülkenin 35 çocuğunu bombalarla parçaladı. Ya seni kendi yönetimindeki devlet tuzağa düşürdü... Ya sen bile bile öldürttün.” (Taraf)